Η Ιαπωνία θα αναλάβει το "καθάρισμα" από τα διαστημικά σκουπίδια [Videos]

space_debris

Η διαρκής αποστολή τεχνητών δορυφόρων και οι διάφορες διαστημικές αποστολές έχουν μεν ωφελήσει σημαντικά την Ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς, από την άλλη όμως έχουν γεμίσει την περίμετρο της Γης με εκατομμύρια διαστημικά "σκουπίδια" που παρά το μικρό τους μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε λειτουργικούς δορυφόρους ή σε άλλα σκάφη.

Γι' αυτό το λόγο, Ιάπωνες ερευνητές (JAXA - Japan Aerospace Exploration Agency) ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν δοκιμές με έναν ηλεκτροδυναμικό "καθαριστή", ο οποίος θα επιβραδύνει τα συντρίμμια τόσο ώστε να χαμηλώσουν οι τροχιές τους και αναπόφευκτα να εξαϋλωθούν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά περισσότερα από 20.000 κομμάτια-συντρίμμια με μέγεθος όσο μια μπάλα του baseball, 500.000 με μέγεθος όσο μια μπίλια, αλλά και εκατομμύρια μη - ανιχνεύσιμα. Πάντως, για την ώρα ο στόχος των ερευνητών είναι το "σπρώξιμο" των σκουπιδιών στην ατμόσφαιρα, αλλά αργότερα θα γίνουν προσπάθειες για περισυλλογή και εκμετάλλευση τους.

space-junk-orbital-debris

[via]

Loading