JBL Quantum 400 Review

Η JBL δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για όσους έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με τον ήχο. Η εταιρεία φημίζεται για τις εξαιρετικές προτάσεις της σε ηχεία και ακουστικά, ενώ αναπτύσσει δικές της τεχνολογίες που φέρνουν πολύ υψηλή ποιότητα στα αυτιά των χρηστών χωρίς να τους αδειάζουν την τσέπη.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για όσους αναζητούν μια προσιτή, αλλά συνάμα αξιόλογη λύση για gaming headset, είναι το JBL Quantum 400, το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και αρκετό καιρό τόσο για ακρόαση μουσικής, όσο και για τα video games που παίζουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.

jbl-quantum-400-techgear-review.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Τα JBL Quantum 400 δεν ξεφεύγουν σχεδιαστικά από τη νόρμα των headsets, υπό την έννοια ότι θυμίζουν ακουστικά για DJs με περιστρεφόμενα earcaps, ωστόσο, περιλαμβάνουν ενσωματωμένο λεπτό μικρόφωνο στο αριστερό earcup που μπορείς εύκολα να “ακυρώσεις” σηκώνοντας το προς τα επάνω χωρίς να σε ενοχλεί την ώρα που τα φοράς.

Η κατασκευή τους έχει γίνει από πλαστικό υλικό, αρκετά ανθεκτικό στις συνηθισμένες κινήσεις, αν και προφανώς δεν θα πρέπει να ξεσπάς τα νεύρα σου ανοίγοντας τα απότομα ή πετώντας τα κάτω. Το μαξιλαράκι που ακουμπά στο κεφάλι σου είναι μαλακό και διάτρητο για να μην σε ζεσταίνει, ούτε να σε πιέζει μετά από πολύωρη χρήση, ενώ το συνολικό βάρος είναι μικρό και δεν νιώθεις ότι σε βαραίνει ιδιαίτερα. Επίσης, το σφουγγαράκι των earcups είναι επικαλυμμένο με συνθετικό δέρμα για να μη ζεσταίνει τα αυτιά σου και να σου προσφέρει μια καλή απομόνωση από τους εξωτερικούς ήχους χωρίς να διαφεύγει αυτό που ακούς.

Στις εξωτερικές πλευρές των earcups υπάρχει το logo της JBL που φωτίζεται σε διάφορα χρώματα, κάτι που προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι όταν τα φοράς, αλλά το βλέπεις αν τα βγάζεις και παραμένουν συνδεδεμένα στον υπολογιστή ή την κονσόλα σου ή το smartphone/tablet σου. Μιας και είπαμε για σύνδεση, στο αριστερό earcup υπάρχουν δύο ρότορες για την προσαρμογή της έντασης του ήχου και του μικροφώνου, ξεχωριστό κουμπί για σίγαση του μικροφώνου, αλλά και υποδοχές USB Type-C και 3.5mm για να τα συνδέσεις πατού. Να σημειωθεί ότι πατώντας το κουμπί σίγασης του μικροφώνου σβήνει το LED στην άκρη του για να γνωρίζεις άμεσα αν είναι ανοικτό ή όχι.

Δεν έχουμε κάποια ένσταση για την κατασκευή, διότι τα JBL Quantum 400 είναι πραγματικά πολύ άνετα και ελαφριά.

jbl-quantum-400-techgear-review-9.jpg

Απόδοση

Δεν παρατηρήσαμε κάποια διαφορά στην ποιότητα του ήχου συνδέοντας τα JBL Quantum 400 μέσω USB Type-C και μέσω 3.5mm. Η εταιρεία έχει συμπεριλάβει στη συσκευασία ένα αρκετά μακρύ και στυλάτο καλώδιο USB C-to-A, όπως και ένα μικρότερου μήκους “καρφί” με τις δικές της πινελιές στα άκρα. Χωρίς να πραγματοποιήσουμε καμία απολύτως ειδική ρύθμιση μέσω της εφαρμογής QuantumEngine, απολαμβάνουμε μια πολύ τίμια απόδοση με σωστά μπάσα και καθαρές υψηλές συχνότητες, όπως και καλή ισορροπία στις συνομιλίες με το μικρόφωνο. Παρόλα αυτά, αξίζει τον κόπο να πειραματιστεί κανείς με τις επιλογές που του δίνει η εφαρμογή για την προσαρμογή του ήχου ανάλογα με τις επιθυμίες του. Κάποιοι πιο μερακλήδες μπορείτε να παίξετε και με τις αποχρώσεις του logo, αλλά δεν είναι κάτι σημαντικό για να τα κρίνεις.

Για να επιστρέψουμε στην εφαρμογή QuantumEngine, η σημαντικότερη ενίσχυση που μπορείς να δώσεις στον ήχο που φτάνει στα αυτιά σου είναι μέσω της τεχνολογίας QuantumSurround της JBL, αλλά και του προτύπου DTS. Επειδή ο ήχος είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό και σε άμεση συνάρτηση με το είδος μουσικής που ακούς, θα αναφερθούμε σε τρία: κλασική, techno και metal.

Ξεκινώντας από την κλασική μουσική, το DTS μας δίνει την αναμενόμενη αξιόλογη πιστότητα στο μεγάλο εύρος συχνοτήτων των φυσικών οργάνων μιας ορχήστρας και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με τον “ζεστό” ήχο που φτάνει στ’ αυτιά μας. Στην techno, όμως, χρειάζεσαι σαφέστατα βαθύτερα μπάσα και πιο “ξερές” υψηλές συχνότητες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ενεργοποιήσεις το QuantumSurround. Για τα δικά μας γούστα, στη metal είναι μάλλον προτιμότερο να μην ενεργοποιήσεις τίποτα από τα δύο, γιατί το μεν DTS σε “χτυπά” στις υψηλές συχνότητες, το μεν QuantumSurround δίνει υπερβολικό όγκο στα μπάσα και τα ντραμς λες και βρίσκεσαι σε στοά. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι καλό να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην εφαρμογή QuantumEngine.

Σε ό,τι αφορά τις ταινίες και τα games, επιλέγουμε το DTS για τις πρώτες και ξεκάθαρα το QuantumSurround για τα δεύτερα. Ειδικά στο gaming, η τεχνολογία της JBL σε βάζει για τα καλά μέσα στο παιχνίδι και νιώθεις πραγματικά την κατεύθυνση απ’ όπου έρχεται ο ήχος.

jbl-quantum-400-techgear-review-12.jpg

Συμπέρασμα

Με την τιμή τους στα επίπεδα των €100, τα JBL Quantum 400 αποτελούν μια πολύ τίμια επιλογή για όλους τους χρήστες που δεν επιθυμούν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για τα ακουστικά τους.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading