JWST: Νέα εντυπωσιακή εικόνα από το Ring Nebula

Μία νέα πολύ εντυπωσιακή εικόνα που μας έρχεται από το James Webb Space Telescope είναι αυτή του Ring Nebula, ένα μεγαλειώδες νεφέλωμα από σκόνη και αέρια που βρίσκεται στον αστερισμό Lyra, το οποίο καμιά φορά είναι ορατό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού από το Νότιο Ημισφαίριο του πλανήτη μας.

Η λήψη έγινε και πάλι με το όργανο NIRCam, δηλαδή στο φάσμα του υπερύθρου, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να βλέπουν τόσο το ζεστό αέριο που σχηματίζει τη δομή του, όσο και τον αστέρα στο κέντρο του που ευθύνεται για την δημιουργία όλου του νεφελώματος. Το Ring Nebula βρίσκεται σε απόσταση 2600 έτη φωτός μακριά και είδε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 1770, όταν και θεωρήθηκε από τους τότε αστρονόμους πως πρόκειται για πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Mike Barlow, επικεφαλής του Ring Nebula Project,

Το JWST μας παρέχει μια εξωπραγματική άποψη του Ring Nebula που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες δεν αποκαλύπτουν μόνο τις πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο επεκτεινόμενο περίβλημα του, αλλά και την εσωτερική περιοχή γύρω από τον λευκό νάνο με ανεπανάληπτη καθαρότητα. Γινόμαστε μάρτυρες των τελευταίων κεφαλαίων στη ζωή ενός αστέρα, μια προεπισκόπηση του τι θα συμβεί στον Ήλιο μας στο μακρινό μέλλον. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Ring Nebula ως «εργαστήριο» για να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και εξελίσσονται τα πλανητικά νεφελώματα.
Loading