Καταπολέμηση της παχυσαρκίας με έγχυση υδρογέλης στις αποθήκες λίπους
Επιστήμονες στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης σχεδίασαν μία νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Αναπτύσσοντας μια ενέσιμη υδρογέλη και συνδυάζοντας το σχεδόν υπέρυθρο φως με τη μεταβολική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, κατάφεραν εκ των έσω να διασπάσουν το λευκό λίπος και να το μετατρέψουν σε καφέ λίπος σε παχύσαρκα ποντίκια. Η απώλεια βάρους μετά το πέρας της θεραπείας ήταν σημαντική, αφού η μείωση λίπους ήταν εντυπωσιακή, της τάξης του 54%.
Η λειτουργία της τεχνολογίας αυτής βασίζεται στη δράση μιας πρωτεΐνης, της TRPV1, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Αυτό το καταφέρνει πυροδοτώντας τη μετατροπή του λευκού λίπους, το οποίο αποθηκεύεται σε περιοχές όπως είναι η κοιλιά και η περιφέρεια, σε καφέ λίπος, το οποίο το σώμα μας καίει εύκολα για ενέργεια και για να ζεσταθεί. Επιπλέον, η πρωτεΐνη αυτή προάγει τη διάσπαση σταγονιδίων λίπους σε λιπαρά οξέα, τα οποία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και διασπώνται περαιτέρω μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λιπόλυση, ή χρησιμοποιούνται από το καφέ λίπος για το κάψιμο θερμίδων. Επιπροσθέτως, η TRPV1 διεγείρει την έκκριση μιας ορμόνης που αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων στο συκώτι και στους μύες.
Οι ερευνητές στη Σιγκαπούρη δημιούργησαν μια υδρογέλη που περιέχει νανοσωματίδια χαλκού, η οποία ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη με ταυτόχρονη χρήση σχεδόν υπέρυθρης ακτινοβολίας. Χρησιμοποίησαν ένα ήδη εγκεκριμένο φάρμακο που μπορεί να διεγείρει τη μετατροπή των λιπωδών ιστών σε καφέ λίπος, καθώς και ένα βιοσυμβατό πολυμερές για τη διατήρηση της μορφής της υδρογέλης και για την αργή απελευθέρωσή της μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έγινε έγχυση της υδρογέλης στο υποδόριο λίπος παχύσαρκων ποντικιών, το φως στόχευσε το σημείο της ένεσης για πέντε λεπτά, κι αυτό επαναλήφθηκε για τρεις συνεχόμενες μέρες. Στη συνέχεια, ακολούθησε παύση για τέσσερις ημέρες, κι η όλη διαδικασία έγινε για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ACS Nano, παρατηρήθηκε μείωση κατά 5,5% του σωματικού βάρους των πειραματόζωων, σε σύγκριση με μια αύξηση 9,5% που παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εμφάνισαν μείωση κατά 40% στο υποδόριο λίπος, 54% στο σπλαχνικό λίπος, 54% στη χοληστερόλη και 65% στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Παρά τη χρήση θερμότητας, που προήλθε από το σχεδόν υπέρυθρο φως, δε φαίνεται να προκλήθηκε θερμική βλάβη στο δέρμα.
Η νέα αυτή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παρουσιάζει μοναδικά πλεονεκτήματα αφού καταλήγει όχι μόνο στην αναδιαμόρφωση και μείωση τους λιπώδους ιστού αλλά και σε σημαντική βελτίωση του μεταβολισμού, κάτι που αποτελεί κλειδί για την ελαχιστοποίηση μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και ο διαβήτης τύπου 2. Τα υπάρχοντα εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας δρουν έμμεσα είτε στον εγκέφαλο, για καταστολή της όρεξης, είτε στο πεπτικό σύστημα, για μείωση της απορρόφησης του λίπους. Συνοδεύονται όμως από σοβαρές παρενέργειες και δεν έχουν καμία επίδραση στον μεταβολισμό του σώματος. Ομοίως και οι κλινικές διαδικασίες για την αφαίρεση λίπους, οι ίδιες κρύβουν πολλούς κινδύνους επίσης.
Τα πρώιμα σημάδια της τρέχουσας έρευνας σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να καλύψει ένα κενό στις υπάρχουσες θεραπείες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όταν οι καταστάσεις ενέχουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών ή είναι υπερβολικά δαπανηρές. Όσον αφορά τους ανθρώπους, ίσως οι παχύσαρκοι ασθενείς θα μπορούσαν οι ίδιοι να χορηγήσουν μόνοι τους την υδρογέλη και να χρησιμοποιήσουν μια φορητή συσκευή λέιζερ στην περιοχή για την ενεργοποίηση των σωματιδίων θειούχου χαλκού και άρα της πρωτεΐνης TRPV1. Η ερευνητική ομάδα έχει καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία και βρίσκεται σε αναζήτηση συνεργατών για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.
[via]