Το κιλό επαναπροσδιορίζεται ως μονάδα μέτρησης με νέο πρότυπο

Ο προσδιορισμός του κιλού, υπό την έννοια του ποιος καθορίζει ότι κάτι ζυγίζει 1kg, αλλάζει μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθότι οι επιστήμονες του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (International System of Units - SI) κατάφεραν να βρουν τρόπο για να αντικαταστήσουν τα πρότυπα βάρη που συνήθως είναι πολύ σκληρά μέταλλα όπως η πλατίνα, και μάλιστα με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το νέο πρότυπο για τον προσδιορισμό του κιλού είναι η σταθερά του Planck, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μέγεθος των κβάντα. Παίζει κεντρικό ρόλο στή θεωρία της κβαντικής μηχανικής, και πήρε την ονομασία της από τον Μαξ Πλανκ, έναν από τους θεμελιωτές της κβαντικής θεωρίας. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην εργασία του Πλανκ για τη μελέτη της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Η τιμή της είναι h=6.62607015×10−34 joule seconds και μπορεί να αναγραφεί σε kgm²/sec.

Για να γίνει η μέτρηση αυτής της σταθεράς του Planck ήταν αναγκαία η κατασκευή συσκευών πολύ μεγάλης ακρίβειας και γι' αυτό άργησε τόσο πολύ να γίνει η αλλαγή στο πρότυπο. Εκτός, όμως, από το κιλό, θα αλλάξουν και άλλοι ορισμοί όπως τα mole, kelvin, ampere και candela.

[via]

Loading