Κίνδυνος για το TikTok και στην Ευρώπη!

Το TikTok περνάει δύσκολες στιγμές τον τελευταίο καιρό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που αναγκάζει την ByteDance να πουλήσει την πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ή να απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά την ιδέα της απαγόρευσης της εφαρμογής για iOS και Android στην ΕΕ.

Το Politico αναφέρει ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι "δεν αποκλείεται" κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εκλογές της Επιτροπής το 2024. Αυτό έγινε ως απάντηση σε ερώτηση συντονιστή που αναφερόταν στη διαφαινόμενη απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ.

Η Von der Leyen συνέχισε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ήταν "ο πρώτος θεσμός παγκοσμίως που απαγόρευσε το TikTok στα εταιρικά smartphones" και ότι "γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok". Άλλοι υποψήφιοι που συμμετείχαν στη συζήτηση ήταν απρόθυμοι να προχωρήσουν τόσο μακριά όσο η von der Leyen, με έναν ηγέτη κόμματος να δηλώνει ότι πρέπει να δούμε "τι θα συμβεί εκεί".

Η Επιτροπή έχει επίσης στραμμένο το βλέμμα της στο TikTok, αφού η εταιρεία εγκαινίασε στην Ευρώπη μια λειτουργία που θα αποζημιώνει τους χρήστες για τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή TikTok Lite. Στελέχη της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι η ByteDance δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις σε ερωτήσεις των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον αντίκτυπο του TikTok Lite στην ψυχική υγεία των χρηστών πριν από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής. Η TikTok ανέστειλε έκτοτε το πρόγραμμα ανταμοιβών της στην περιοχή, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έρευνα για πιθανή παραβίαση του νόμου Digital Services Act (DSA) της ΕΕ.

Σχετικά με αναφορές της Ursula von der Leyen για το TikTok, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε το εξής:

Τέτοιοι φόβοι είναι άστοχοι και βασίζονται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις. Η TikTok πρόκειται να επενδύσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία στο Project Clover, μια κορυφαία πρωτοβουλία του κλάδου για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας δεδομένων. Το πρώτο μας ιρλανδικό κέντρο δεδομένων είναι σε λειτουργία, οι κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το NCC Group, είναι είναι ο ανεξάρτητος πάροχος ασφάλειας και έχουν αρχίσει τις εργασίες τους για την παροχή ανεξάρτητων ελέγχων και επαλήθευσης της προσέγγισής μας

[via]

Loading