Kosmokrats Review

Τι θα γινόταν αν κάποιος πατούσε τελικά το κουμπί σε εκείνη την περίεργη εποχή του Ψυχρού Πολέμου; Και αν υπήρχε Plan B για τη σωτηρία της Ανθρωπότητας (έστω της πολιτικής - στρατιωτικής ελίτ) θα συνεχιζόταν η διαμάχη στο Διάστημα; Και αν κέρδιζαν οι Ρώσοι; Μια τέτοια τροπή της ιστορίας εξερευνά το φοβερά ενδιαφέρον Kosmokrats της Pixel Delusion, ένα indie game που διακωμωδεί όλα τα στερεότυπα για τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ της εποχής εκείνης, αλλά από την σκοπιά των πρώτων. Όπως πάντα, παίζουμε στο πανίσχυρο Lenovo Legion που έχουμε στη διάθεση μας για τις ανάγκες των gaming reviews!

kosmokrats-techgear-review-4.jpg

Το Kosmokrats ξεκινά από έναν διαστημικό σταθμό των Ρώσων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 1980 και αμέσως αντιλαμβάνεσαι τη χιουμοριστική διάθεση των δημιουργών που έχουν τοποθετήσει στρατιώτες να κραδαίνουν τα AK-47 εντός του σταθμού (λες και θα δεχθούν εισβολή από στιγμή σε στιγμή…), φορώντας τις κλασικές στολές και…καπνίζοντας, διότι είναι πολύ λογικό να φουλάρεις μέσα σε ένα τέτοιο μέρος. Το επόμενο καρφί στη λειτουργία του κομμουνιστικού καθεστώτος αφορά τον χαρακτήρα σου, αφού η δουλειά σου είναι να…καθαρίζεις πατάτες ώσπου η έλλειψη προσωπικού οδηγεί την διοίκηση στην απόφαση να σε μετατρέψει σε χειριστή drone για να συναρμολογείς νέα modules στο Διάστημα μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης. Με απλά λόγια, είσαι η τελευταία τρύπα του ζουρνά που ξαφνικά αναλαμβάνει μια τρομερά υπεύθυνη θέση ελλείψει άλλου.

kosmokrats-techgear-review-10.jpg

Στη συνέχεια μεταφέρεσαι στο δωμάτιο ελέγχου του drone και εκεί ξεκινά ουσιαστικά το παιχνίδι. Όλο το περιβάλλον είναι “τελευταίας τεχνολογίας” της δεκαετίας του ’70, υπάρχει μέχρι και ρετρό παιχνιδοκονσόλα εντός του παιχνιδιού για να περάσεις την ώρα σου, ένα παράθυρο για να βλέπεις τη θέα (αλλάζει όσο μετακινείται ο Ρωσικός Διαστημικός Στόλος) και η κεντρική οθόνη όπου συνομιλείς με τον ανώτερο σου για να φέρεις εις πέρας τις αποστολές σου. Ποιες είναι αυτές; Να ολοκληρώσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη συναρμολόγηση των modules ελέγχοντας ένα σφαιρικό drone που σπρώχνει ή τραβά τα διάφορα κομμάτια σαν ένα παιχνίδι Tetris στο Διάστημα. Παράλληλα πρέπει να προσέχεις για να μη σκοτώσεις τους αστροναύτες, αλλά και να μην διαλύσεις τα κομμάτια πέφτοντας με δύναμη επάνω τους ή χτυπώντας τα ευαίσθητα εξαρτήματα τους. Από τις επιδόσεις σου εξαρτάται η βιωσιμότητα του σταθμού, καθώς από τις άγαρμπες κινήσεις μπορεί να καταστραφούν αποθήκες πατάτας με αποτέλεσμα να μην φτάνουν για τη σίτιση του πληρώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να πάρεις αποφάσεις που αλλάζουν την τροπή της ιστορίας (π.χ. αν θα σώσεις τον επιστήμονα των Καπιταλιστών μαζί με την αξιωματικό τους ή σε ποιον πλανήτη θα πας στη συνέχεια).

kosmokrats-techgear-review-20.jpg

Σε ό,τι αφορά το gameplay, αν αφήσουμε στην άκρη το management του σταθμού που δεν είναι κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό, η όλη ιστορία είναι να μάθεις να ελέγχεις το σφαιρικό drone. Οι δημιουργοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς χρειάζεται μεν λίγη εκπαίδευση, από την άλλη σε προκαλεί τόσο όσο χρειάζεται για να μην βαριέσαι κατά τη διάρκεια των αποστολών. Αν βάλουμε στην εξίσωση τον χρόνο που τρέχει και την ακρίβεια που απαιτείται για να μην κάνεις μεγάλες ζημιές στα modules, η πλειοψηφία των αποστολών κρατά το ενδιαφέρον και απαιτεί τη συγκέντρωση σου για να τα καταφέρεις σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στην εξέλιξη του Kosmokrats δεν υπάρχουν σοβαρές μεταβολές στις πίστες που παίζεις και ίσως κάποιοι βρουν λίγο μονότονο το gameplay, παρόλα αυτά, το δέσιμο που γίνεται με την υπόθεση εξισορροπεί την όποια επαναληψιμότητα αφού θες διαρκώς να δεις τις θα γίνει στη συνέχεια. Να σημειωθεί ότι το drone έχει δείκτη ενέργειας που μειώνεται πολύ πιο γρήγορα αν κάνεις άσκοπες κινήσεις (υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης για μεγαλύτερη αυτονομία) άσχετα με τον χρόνο που σου δίνει η αποστολή. Επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως αν δεν καταφέρετε να ολοκληρώσετε με επιτυχία την αποστολή, τότε δεν μπορείτε να την ξαναπαίξετε και φυσικά υπάρχουν συνέπειες.

kosmokrats-techgear-review-24.jpg

Στον τομέα των γραφικών και της γενικότερης αισθητικής μπορείτε να διαπιστώσετε και από τα screenshots πόσο καλή δουλειά έχει γίνει από την εταιρεία. Είναι σπουδαίο για ένα indie game να δίνει τόση προσοχή στη λεπτομέρεια (δείτε το σεμεδάκι επάνω στην τηλεόραση, τις δισκέτες 5.25'') και να εμπλουτίζει το περιβάλλον πέραν του βασικού στοιχείου του gameplay. Από την εφημερίδα που αλλάζει κάθε εβδομάδα εξώφυλλο για να συμβαδίζει με όσα συμβαίνουν στο παιχνίδι (ανάλογα και με τις αποφάσεις που παίρνει ο παίκτης), την απόδοση της εποχής, τους υπολογιστές και τον εκτυπωτή, μέχρι τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του καναλιού ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ 4 και τους έξυπνους διαλόγους με επιτηδευμένη αγγλορωσική προφορά, απολαμβάνεις μια σούπερ διασκεδαστική εμπειρία που σε κρατά απορροφημένο στο παιχνίδι. Αξίζει να τονίσουμε ότι συμμετέχει στο cast ως αφηγητής ο σπουδαίος Bill Nighy!

kosmokrats-techgear-review-31.jpg

Αν θέλετε να ζήσετε μια αρκετά διαφορετική, αλλά πραγματικά πολύ διασκεδαστική περιπέτεια, τότε το Kosmokrats δεν θα σας απογοητεύσει. Αξίζει και με το παραπάνω τα μόλις €11.99 που κοστίζει στο Steam.

Kosmokrats - [Steam Link]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading