Larry Tesler: Απεβίωσε ο εμπνευστής των λειτουργιών cut, copy και paste

Οι λειτουργίες cut, copy και paste χρησιμοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε υπολογιστές, smartphones και tablets, αλλά μάλλον ελάχιστοι γνώριζαν (ανάμεσα τους κι εμείς) τον εμπνευστή της. Αφορμή για να μάθουμε σε ποιον την οφείλουμε είναι για άλλη μια φορά ένα δυσάρεστο γεγονός, καθώς απεβίωσε ο δημιουργός της, κ. Larry Tesler, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Larry Tesler γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο φημισμένο Stanford στο τμήμα Computer Science. Ασχολήθηκε με την έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη πίσω στη δεκατία του ’70 και το 1973 εντάχθηκε στην ερευνητική ομάδα της Xerox (PARC - Palo Alto Research Center) όπου και ανέπτυξε τις λειτουργίες cut, copy και paste.

Η εργασία του δεν πέρασε απαρατήρητη και μάλιστα ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, επισκέφθηκε πολλές φορές τα γραφεία της Xerox με σκοπό να συναντήσει τον Tesler, ενώ το 1980 κατάφερε να τον πείσει να εργαστεί στην εταιρεία του, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997. Ο Tesler συμμετείχε ενεργά σε αρκετά προϊόντα της Apple, όπως τα Macintosh, QuickTime, Lisa και Newton, και αξίζει να σημειωθεί ότι τα Macintosh και Lisa ήταν οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές που υποστήριζαν τις εντολές cut, copy και paste.

Μετά την αποχώρηση του από την Apple, ο Tesler εργάστηκε σε μια startup εταιρεία εκπαιδευτικού λογισμικού (τη Stagecast), αλλά και στις Amazon, Yahoo και 23andMe.

[via]

Loading