LCAID: Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με αιματολογική εξέταση

Ερευνητές του Peking University People’s Hospital δημοσίευσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με την ανάπτυξη μιας νέας αιματολογικής εξέτασης που εντοπίζει καρκίνο στον πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο με επιτυχία πάνω από 90%.

Αν και υπάρχουν ήδη ορισμένες απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις για τον καρκίνο, η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα γίνεται κυρίως με αξονική τομογραφία (CT). Η συγκεκριμένη εξέταση είναι σχετικά ακριβή και πολλές φορές δίνει λανθασμένα αποτελέσματα που οδηγούν σε αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις. Γι’ αυτό οι ερευνητές αναζητούν μια μη-επεμβατική μέθοδο εξέτασης μικρού κόστους που θα μπορεί να πραγματοποιείται τακτικά από ομάδες υψηλού κινδύνου για να εντοπίζει πολύ πιο έγκαιρα τα καρκινικά κύτταρα στους πνεύμονες.

Η εξέταση που περιγράφουν οι ερευνητές ονομάζεται Lung Cancer Artificial Intelligence Detector (LCAID) και αναπτύχθηκε με τη δημιουργία αλληλουχιών του γονιδιώματος όγκων από 1000+ ασθενείς σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα. Από αυτές τις αλληλουχίες αναγνώρισαν εννέα διαφορετικού τύπου μόρια λιπιδίων που παράγονται σε υψηλότερες ποσότητες από τα καρκινικά κύτταρα και καταλήγουν στο πλάσμα του αίματος, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσουν ως βιοδείκτες. Έπειτα, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την ακρίβεια της εξέτασης. Εν τελεί, η εξέταση LCAID αποδείχτηκε πως είναι ακριβής κατά 92% στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα, ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό των σημερινών διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον Yuxin Yin, εκ των συγγραφέων της έρευνας,

Η προσέγγιση μας είναι μη-επεμβατική και ακριβής. Απαιτεί μια πολύ μικρή ποσότητα αίματος, μόλις 1mm. Αν την συνδυάσουμε με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία ή άλλα συμβατικά κλινικά εργαλεία είναι εξαιρετικά πιθανό πως θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το μοτίβο στον εντοπισμό και την απεικόνιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η χρήση αλγορίθμου Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εντοπισμό των βιοδεικτών με σκοπό την βελτίωση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων ενδεχομένως θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στη διάγνωση καρκίνων άλλου τύπου. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν πως κάθε καρκίνος μπορεί να διαφέρει αρκετά από κάποιον άλλο και θα ήταν προτιμότερο να αναζητείται ξεχωριστά η καλύτερη μέθοδος.

Προφανώς θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη έρευνα και κλινικές δοκιμές για την εξέταση LCAID προκειμένου να εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading