Libre Space Foundation: Ο Ελληνικός οργανισμός για δεύτερη φορά στο Διάστημα

Το πρωί του Σαββάτου 01 Οκτωβρίου 2022, στις 10:01 ώρα Ελλάδος, η αποστολή QUBIK του Οργανισμού Libre Space Foundation στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι δορυφόροι QUBIK-3 και QUBIK-4 τέθηκαν σε τροχιά με την πτήση του πυραύλου Alpha Flight 2 της Firefly Aerospace.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Οργανισμός Libre Space Foundation πηγαίνει επιτυχώς στο διάστημα. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2017 με το δορυφόρο UPSat, το πρώτο δορυφόρο ανοιχτού λογισμικού και κατασκευασμένου εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η πτήση Alpha Flight 2 της Firefly Aerospace

Η πτήση του πυραύλου Alpha Flight 2 της Firefly Aerospace έγινε επιτυχώς από τη στρατιωτική βάση στο Vandenberg της Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Όλα τα στάδια της πτήσης και της εκτόξευσης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και η πτήση μπήκε σε τροχιά. Συμμετείχαν δορυφόροι από εκπαιδευτικά προγράμματα της NASA, καθώς και δορυφόροι από εταιρίες και οργανισμούς από την Ισπανία. Ο οργανισμός Libre Space Foundation συμμετείχε με την αποστολή QUBIK.

Η αποστολή QUBIK

Η αποστολή QUBIK αποτελεί ένα έργο ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού κώδικα και αποτελείται από δύο μέρη,κατασκευασμένα στην Ελλαδα: τους δορυφόρους QUBIK-3 και QUBIK-4 και το PICOBUS, ένα σύστημα μεταφοράς και απελευθέρωσης δορυφόρων σε τροχιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το PIBOBUS αποτελεί το πρώτο σύστημα απελευθέρωσης δορυφόρων στο κόσμο το οποίο είναι ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, οι δορυφόροι QUBIK-3 και QUBIK-4, ακολουθούν το πρότυπο PocketQube και το μέγεθος τους είναι 5x5x5 εκατοστά. Ο σκοπός τους, στη συγκεκριμένη αποστολή είναι να διεξάγουν μια σειρά ραδιοερασιτεχνικών πειραμάτων ταυτοποίησης και εντοπισμού δορυφόρων κατά τις κρίσιμες αρχικές φάσεις μιας αποστολής.

Η αποστολή QUBIK στέφθηκε με επιτυχία καθώς το PICOBUS έθεσε όλους τους δορυφόρους σε τροχιά και η ομάδα τoυ Libre Space Foundation έλαβε σήματα των πικοδορυφόρων με επιτυχία. Τα σήματα ελήφθησαν από το SatNOGS, το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων δορυφορικών σταθμών, που βρίσκεται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο το κόσμο και αριθμεί πάνω από 400 σταθμούς.

Libre Space Foundation

Ο Libre Space Foundation αποτελεί ένα καινοτόμο, καταρτισμένο και μοναδικό στο είδος του μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, αφοσιωμένο αποκλειστικά στην ανάπτυξη και στον σχεδιασμό ανοικτών διαστημικών τεχνολογιών. Τα τελευταία 7 χρόνια αναπτύσσει συνεχώς και ενισχύει την παρουσία του ενεργά στο χώρο της διαστημικής, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε πανευρωπαϊκό (συνεχή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) αλλά και σε εθνικό επίπεδο (σχεδίαση και ανάπτυξη του πρώτου δορυφόρου «ανοιχτού λογισμικού» κατασκευασμένου εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα). Επεκτείνοντας συνεχώς τις δραστηριότητές του για το διάστημα, εξασφαλίζει νέες συνεργασίες ενώ παράλληλα εδραιώνει τις υπάρχουσες. Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων φορέων για το διάστημα και την αναγνώριση παγκοσμίως. Ακολουθώντας αυστηρές αρχές που έχουν ως στόχο την ελευθερία του Διαστήματος και τη χρήση του αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, καταφέρνει να επικεντρώνεται πάντα «... στην επέκταση και την ενίσχυση της γνώσης για το Διάστημα και της επιστημονικής έρευνας, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας...». Για αυτό και τα αποτελέσματα των έργων και των δραστηριοτήτων του οργανισμού μοιράζονται ελεύθερα και είναι διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει, εμπλουτίσει και να τα μελετήσει.


Loading