Ανακαλύφθηκε τεράστια κρυμμένη πόλη των Μάγιας με την βοήθεια της τεχνολογίας LiDAR

Οι εποχές που οι αρχαιολόγοι έπρεπε να ψάχνουν ψύλλους στ΄άχυρα φαίνεται ότι θα αποτελέσουν πολύ σύντομα παρελθόν, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να τους λύσουν τα χέρια για να πραγματοποιούν σημαντικές ανακαλύψεις χωρίς πολύ κόπο (και πολλά έξοδα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ανακάλυψη μιας τεράστιας πόλης των Μάγιας, η οποία ήταν κρυμμένη στη ζούγκλα της Γουατεμάλα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging) για να αφαιρέσουν εικονικά την πυκνή βλάστηση και να παρατηρήσουν ξερό το τοπίο, μια διαδικασία που ονομάζουν "ψηφιακή αποδάσωση". Η τεχνολογία LiDAR εξυπηρετεί στην χαρτογράφηση με την εκπομπή ακτίνας laser από μια συσκευή, η οποία "αναπηδά" επάνω στην επιφάνεια και μετρά πόση ώρα χρειάζεται το φως για να επιστρέψει πίσω στον αισθητήρα της συσκευής. Χρησιμοποιείται κυρίως για μέτρηση απόστασης και χημικές αναλύσεις, ενώ αποτελεί θεμελιώδες σύστημα για την πλοήγηση και την αποφυγή εμποδίων στα αυτοοδηγούμενα οχήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση, μια συσκευή LiDAR τοποθετήθηκε σε ένα αεροπλάνο, το οποίο πέταξε επάνω από την ζούγκλα και από το 2016 μέχρι σήμερα φωτογράφισε 2100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καλύπτοντας και τις γνωστές περιοχές Tikal και El Zotz των Μάγιας. Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες κατέγραψαν περισσότερες από 60.000 άγνωστες (μέχρι σήμερα) δομές από σπίτια, τείχη και δρόμους μέχρι τεράστια παλάτια και πυραμίδες!

Η ανακάλυψη αλλάζει ριζικά όσα γνωρίζουμε για τους Μάγιας, καθώς πλέον υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός τους δεν ήταν μόνο μερικά εκατομμύρια, αλλά πιθανότατα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 10 εκατ. Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται μια δεύτερη σάρωση με τεχνολογία LiDAR στην ευρύτερη περιοχή και το επόμενο στάδιο είναι να μελετήσουν τα νέα ευρήματα από κοντά.

 

 

[via]

Loading