LIttle Big Workshop Review

Η κατηγορία των simulation - management games μας έχει δώσει κατά καιρούς αρκετά διαμάντια και η αλήθεια είναι ότι εξελίχθηκε σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε όλες τις πλατφόρμες στο βάθος των χρόνων. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα θεωρούσαμε ξεκάθαρα παιχνίδια για να αράζεις στο PC και να περνάς την ώρα σου προσπαθώντας να εξελίξεις το πάρκο, το νοσοκομείο, την πόλη σου κλπ., παρόλα αυτά, βρήκαν τον δρόμο τους και στις παιχνιδοκονσόλες.

little-big-workshop-techgear-review.jpg

Μέσα στα πιο ενδιαφέροντα management games των τελευταίων ετών συμπεριλαμβάνεται σαφέστατα και το πανέμορφο Little Big Workshop των Mirage Game Studios και Massive Miniteam, το οποίο κυκλοφόρησε από τη HandyGames τον Οκτώβριο του 2019 για Windows PC και στα τέλη του προηγούμενου μήνα για παιχνιδοκονσόλες. Έχοντας παίξει την έκδοση για PC από πέρυσι, αποφάσισα να δοκιμάσω ένα τέτοιου είδους παιχνίδι και στο PS4, αλλά “you can’t teach an old dog new tricks” που λένε και στο χωριό μου. Παρά το γεγονός ότι το gameplay είναι άρτιο στην κονσόλα, προτιμώ ξεκάθαρα το παραδοσιακό στυλ με το mouse ανά χείρας. Γι’ αυτό αποφάσισα να ξαναπαίξω την PC έκδοση του, αυτή τη φορά στο πανίσχυρο Lenovo Legion!

little-big-workshop-techgear-review-3.jpg

Το Little Big Workshop δεν ξεφεύγει της λογικής που χαρακτηρίζει τα management games, ούτε είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να δείχνει το σκηνικό με τα μίνι εργαστήρια επάνω στα τραπέζια (σαν micromachines). Η βασική υπόθεση, αν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει υπόθεση σε αυτό το στυλ, θέλει τον gamer να αναλαμβάνει να στήσει από την αρχή μια επιχείρηση “μαστόρων” που δέχονται εργολαβίες για κατασκευές ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά. Ξεκινάς από ένα μικροσκοπικό “εργοστάσιο” που αρχικά είναι μικρότερο από ένα κουτί για μπισκότα και οι “νάνοι” σου καταπιάνονται με την κατασκευή παιχνιδιών, επίπλων και άλλων αντικειμένων για τους πελάτες. Όπως προανέφερα, η οπτική που έχουν επιλέξει οι δημιουργοί δεν πρέπει να σε ξεγελά πως είναι απλή υπόθεση η διαχείριση του εργοστασίου, καθώς περνούν από τα χέρια σου όλες οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά για να εξελιχθεί η επιχείριση.

little-big-workshop-techgear-review-14.jpg

Στον διαθέσιμο χώρο θα πρέπει να στήσεις τους πάγκους, να προσλάβεις εργάτες, να διακοσμήσεις το playroom για να είναι χαρούμενοι, να εντοπίσεις τι πραγματικά έχει ζήτηση και να ζυγίζεις αν θα επιλέξεις τα καλύτερα δυνατά υλικά για μέγιστη ικανοποίηση του πελάτη ή αν θα κάνεις “σκόντο” για να τελειώσεις πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος για την πρώτη ύλη. Για κάθε κατασκευή απαιτείται να ανοίξεις το προσχέδιο (blueprint) και από εκεί να κάνεις τις επιλογές σου σε κάθε στάδιο της παραγωγής (ποιο υλικό, πως θα κοπεί, ποιος θα κάνει τη δουλειά κλπ.) προκειμένου να εκπληρώσεις την παραγγελία. Φυσικά, ο χρόνος τρέχει, ο χρόνος είναι χρήμα, οι εργάτες κουράζονται κ.ο.κ. και εκεί φαίνεται ο πραγματικός “πρωτομάστορας” που θα έχει τις ικανότητες να συνδυάζει την παραγωγή διαφορετικών αντικειμένων ταυτόχρονα για να αυξάνεται η παραγωγικότητα και η απόδοση. Επίσης, κάθε εργάτης έχει την ειδικότητα του και γι’ αυτό θα πρέπει να τους αναθέτεις την κατάλληλη δουλειά, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να τους κρατάς χαρούμενους στήνοντας κατάλληλα τους χώρους ξεκούρασης για να μην “κλατάρουν”.

little-big-workshop-techgear-review-18.jpg

Είναι σχετικά εύκολο να έχεις ικανοποιημένους τους πελάτες σου, αφού αρκεί να επιλέξεις τα κατάλληλα υλικά (στα λέει ξεκάθαρα το παιχνίδι) και να παραδώσεις την παραγγελία στην ώρα της. Όσο πιο πολλές παραγγελίες ολοκληρώνεις, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η καλή φήμη σου με αποτέλεσμα να σε εμπιστεύονται περισσότερο οι πελάτες και να κερδίζεις πόντους εμπειρίας. Αυτοί οι πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης για να ξεκλειδώσεις καλύτερα μηχανήματα, νέες τεχνικές και ικανότητες.

little-big-workshop-techgear-review-2.jpg

Αντιλαμβάνεστε ότι όσο προχωράτε περισσότερο στο παιχνίδι θα παρουσιαστεί η ανάγκη να επεκτείνετε τον χώρο του εργοστασίου, ώσπου σε κάποια φάση θα χρειαστεί να φτιάξετε περισσότερα εργοστάσια. Ο καπιταλισμός βασιλεύει και στο Little Big Workshop, καθώς όποιος μένει στάσιμος και δεν επεκτείνεται νομοτελειακά θα χρεωκοπήσει επειδή δεν θα προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση. Να σημειωθεί ότι το αρνητικό ισοζύγιο δεν σημαίνει αυτόματα ότι ξόφλησες, αρκεί να προλάβεις να γυρίσεις το παιχνίδι πριν φτάσεις στο -5000. Μια καλή τεχνική για να μη χάσεις τη μπάλα είναι να χτίζεις έτσι τα εργοστάσια σου ώστε το κάθε ένα να εξειδικεύεται σε μία τεχνική.

little-big-workshop-techgear-review-20.jpg

Αν είστε λάτρεις των management games, τότε το Little Big Workshop είναι ένα από τα παιχνίδια που θα το απολαύσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα το βρείτε για Windows PC, Mac, Nintendo Switch, Xbox One/Series X/S, PS4/PS5 και Stadia.

Little Big Workshop - [Steam Link]

Loading