Εύκολος εντοπισμός της τοποθεσίας των GSM τηλεφώνων από τους hackers!

Συναγερμό έχει σημάνει η πρόσφατη ανακάλυψη ερευνητών του University of Minesota ότι τα τηλέφωνα GSM είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους hackers, επιτρέποντας τους να εντοπίζουν πολύ εύκολα ακόμα και την τοποθεσία τους!

Εκμεταλλευόμενοι λειτουργίες του προτύπου GSM, οι hackers ανιχνεύουν την τοποθεσία της συσκευής καλώντας πολύ απλά τον αριθμό της. Η κλήση διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και το τηλέφωνο δεν προλαβαίνει καν να χτυπήσει. Έτσι ο χρήστης δεν έχει την παραμικρή υποψία ότι κάποιος προσπαθεί να εντοπίσει την τοποθεσία της συσκευής του.

Όσο το δίκτυο προσπαθεί να εντοπίσει το τηλέφωνο, οι hackers ελέχγουν τα ραδιοσήματα του και προσδιορίζουν αν το τηλέφωνο βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο LAC (περιοχές στις οποίες χωρίζουν το δίκτυο οι πάροχοι) ή για μεγαλύτερη ακρίβεια την απόσταση του από ένα σταθμό βάσης μέσα στο LAC. Μέ άλλα λόγια, μπορούν να γνωρίζουν την τοποθεσία του χρήστη με ακρίβεια 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου!

Όπως καταλαβαίνετε, αν πίσω από τον εντοπισμό της θέσης βρίσκεται κάποιος διαρρήκτης, είναι πολύ εύκολο να γνωρίζει πότε ο έκαστοτε στόχος του βρίσκεται μακριά από το σπίτι του και να δρα αναλόγως...

[πηγή arstechnica]
Loading