Logitech Lift Review: Ξεκούραση για τον καρπό και αξιόλογη λειτουργικότητα

Κοντεύουν να συμπληρωθούν 60 χρόνια από τότε που ο Douglas Engelbart προχώρησε στην κατασκευή του πρώτου mouse με σκοπό να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο εύκολη την αλληλεπίδραση με τους υπολογιστές και από τότε η βασική φιλοσοφία στον σχεδιασμό παραμένει σχεδόν ίδια, με τις αναμενόμενες προσαρμογές για να γίνει πιο εργονομικό στα χέρια των χρηστών.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν και μέχρι να φτάσουμε στις μέρες μας είδαμε πληθώρα κατασκευαστών να πειραματίζεται με διάφορες ιδέες θέλοντας να δώσουν λύση στα προβλήματα που προέκυπταν σε όσους χρησιμοποιούσαν για πολλές ώρες καθημερινά το mouse (κυρίως το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα), ώσπου άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά τα περίφημα «κάθετα» mouse. 

logitech-lift-techgear-review-6.jpg

Παρά την πιο εργονομική κατασκευή τους, η πλειοψηφία αυτών των mouse δεν έγινε αρεστή στους χρήστες διότι τους ήταν αρκετά δύσκολο να τα συνηθίσουν στα χέρια τους ή έχαναν σε λειτουργικότητα σε σύγκριση με τα συμβατικά mouse. Για το πρώτο σκέλος είναι καθαρά υποκειμενική η κρίση του καθενός αν τον βολεύει ή όχι, αλλά για το δεύτερο μπορούμε να πούμε ότι πλέον έχουν γίνει άλματα προόδου σε ό,τι αφορά την χρήση σε χώρους εργασίας.

Μία από τις καλύτερες και πιο οικονομικές λύσεις αυτήν την στιγμή στην αγορά είναι το Logitech Lift, το τελευταίας γενιάς κάθετο mouse της εταιρείας που έρχεται ως ο διάδοχος του MX Vertical που κυκλοφόρησε το 2018, με ελαφρώς πιο συμμαζεμένη κατασκευή και λίγο χαμηλότερη τιμή.

logitech-lift-techgear-review-5.jpg


Το Logitech Lift έχει κατασκευστεί έτσι ώστε το χέρι του χρήστη να ακουμπά επάνω του σε γωνία 57°, που σύμφωνα με την εταιρεία είναι η φυσική θέση του χεριού όταν δίνεις χειραψία και σε αυτήν ασκείται η μικρότερη πίεση στον καρπό του χρήστη προκειμένου να το χρησιμοποιεί ξεκούραστα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Πέραν της εργονομίας, η Logitech έχει φροντίσει και την αίσθηση που αφήνει το Lift στον χρήστη, καθώς επέλεξε μαλακό καουτσούκ με ραβδώσεις για την περιοχή του καρπού, ενώ ο αντίχειρας κάθεται φυσιολογικά στην αριστερή πλευρά της κορυφής που τον χωρίζει από τα υπόλοιπα δάκτυλα.

Στο mouse υπάρχουν συνολικά 6 κουμπιά (αριστερό - δεξί κλικ, μεσαίο κουμπί, back - forward και ροδέλα που μπορείς να σύρεις ή/και να πατήσεις), όλα τοποθετημένα ιδανικά για να τα χρησιμοποιείς χωρίς να το σκέφτεσαι με τα σωστά δάκτυλα, ενώ από θέμα ακρίβειας υπάρχει η δυνατότητα να το ρυθμίσεις μεταξύ 400 και 4000dpi (στα 100dpi το κάθε βήμα). Είναι σχεδόν αθόρυβο για να μην ενοχλείς τους γύρω σου στο γραφείο και τρομερά οικονομικό στην κατανάλωση ενέργειας, αφού τροφοδοτείται από μόλις μία μπαταρία AA που μπορεί να σου βγάλει έως και 2 χρόνια καθημερινής χρήσης χωρίς να χρειαστεί αλλαγή.

logitech-lift-techgear-review-6.jpg

Η σύνδεση του με διάφορες συσκευές γίνεται είτε μέσω Bluetooth, είτε μέσω του Logi Bolt USB receiver συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο και «κρύβεται» στο κάτω μέρος του mouse. Στα θετικά το γεγονός ότι μπορείς να το έχεις ταυτόχρονα συνδεδεμένο με έως τρεις διαφορετικές συσκευές (macOS, Windows, iPadOS, ChromeOS, Linux, Android) και να πραγματοποιείς άμεσα την εναλλαγή από την μία στην άλλη πατώντας το αντίστοιχο κουμπί στο κάτω μέρος του mouse.

Στο θέμα της χρήσης, όσοι δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά κάθετο mouse είναι αλήθεια ότι θα το νιώσετε λίγο περίεργα στις πρώτες επαφές σας. Προσωπικά ένιωθα σαν να κρατάω ένα σίδερο - μινιατούρα για τα ρούχα του hamster μου, τόσο λόγω του σχεδιασμού, όσο και λόγω του βάρος του που είναι αρκετά μεγαλύτερο από ένα σύγχρονο συμβατικό mouse. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να περάσει πολύς χρόνος για να το συνηθίσεις και μετά από 2-3 ημέρες ούτε καν το σκέφτεσαι πως είναι είναι ένα κάθετο mouse. Ο καρπός σου, όμως, θα σε ευχαριστεί για την επιλογή σου!

logitech-lift-techgear-review-8.jpg

Τα ευχάριστα με το Logitech Lift δεν περιορίζονται μόνο στην εργονομία του. Μέσω του λογισμικού Logi Options+ μπορείς να επαναπρογραμματίσεις όλα τα κουμπιά — εκτός από το δεξί και αριστερό κλικ — για την εκτέλεση οποιασδήποτε ενέργειας μπορείς να σκεφτείς (π.χ. συντομεύσεις του πληκτρολογίου σαν τα copy-paste), να ρυθμίζεις την ταχύτητα του κέρσορα, την κατεύθυνση του scrolling με την ροδέλα (π.χ. να την βάλεις αντίστροφα), την ταχύτητα του scrolling κλπ. Εξίσου χρήσιμη είναι η δυνατότητα να αλλάζουν οι λειτουργίες των κουμπιών του mouse ανάλογα με την εφαρμογή που χρησιμοποιείς, ενώ το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι το Logi Flow που σου επιτρέπει να μετακινείς τον κέρσορα μεταξύ δύο διαφορετικών συνδεδεμένων υπολογιστών για να μεταφέρεις εικόνες, αρχεία κλπ.

logitech-lift-techgear-review-2.jpg

Το Logitech Lift είναι ένα κάθετο mouse που προορίζεται κυρίως για χώρους εργασίας και όχι για gaming, γι’ αυτό δεν μπορούμε να καταγράψουμε ως αρνητικό οτιδήποτε αφορά την ταχύτητα απόκρισης, τα επαναλαμβανόμενα clicks ή το βάρος του. Σαν παραφωνία μπορούμε να αναφέρουμε ότι το πλαστικό υλικό του μοιάζει να μαγνητίζει την σκόνη, με αποτέλεσμα να μαζεύει βρωμιά σχετικά εύκολα.

logitech-lift-techgear-review-7.jpg

Συνοψίζοντας, αν εργάζεστε για ώρες καθημερινά μπροστά σε υπολογιστή και χρησιμοποιείτε αρκετά το mouse, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε ένα κάθετο mouse για να ελαφρύνετε τον καρπό σας. Το Logitech Lift είναι διαθέσιμο και σε έκδοση για αριστερόχειρες, με την τιμή του να κινείται μεταξύ €70-85 στην Ελλάδα.

Loading