Logitech MX Brio Review: Τηλεδιασκέψεις σε 4K με υψηλή απόδοση και διακριτική εμφάνιση

Η σειρά MX της Logitech είναι γνωστή για τα υψηλής ποιότητας περιφερειακά με χαρακτηριστικά για δημιουργούς και επαγγελματίες, ωστόσο, τώρα η εταιρεία προχώρησε σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάντρεμα με τη σειρά Brio για να μας δώσει την Logitech MX Brio 4K. Πρόκειται για μια νέα webcam που προσφέρει ευκρινή ανάλυση 4K, εξαιρετικό έλεγχο της εικόνας, μικρόφωνα με δυνατότητα beamforming και εξαιρετικές επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το καλύτερο, όμως, είναι πως έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο προσιτές webcams αυτών των επιδόσεων στην αγορά!

Η Logitech MX Brio 4K είναι μια κάμερα Ultra HD σχεδιασμένη για επαγγελματίες και δημιουργούς περιεχομένου. Φέρει μαζί της μια σειρά χαρακτηριστικών που την καθιστούν μια ιδιαίτερα αξιόλογη επιλογή, ειδικά αν είστε ήδη στο οικοσύστημα Logitech MX με τα αντίστοιχα πληκτρολόγια και mouse. Χάρη στον μεγάλο αισθητήρα Sony STARVIS και την επεξεργασία εικόνας με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι σε θέση να προσφέρει ευκρινείς λεπτομέρειες με ακρίβεια χρωμάτων, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Δεν λείπει, επίσης, από την κατασκευή και το φυσικό κουμπί που κλείνει τον φακό για να έχετε ένα επιπλέον στρώμα προστασίας της ιδιωτικότητας σας!

Από κατασκευαστικής άποψης, η MX Brio 4K είναι αρκετά στιβαρή, με σώμα από αλουμίνιο που βοηθά στην απαγωγή της θερμότητας, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία της κατά τη διάρκεια της χρήσης αλλά όχι σε ενοχλητικό ή επικίνδυνο βαθμό. Στο πίσω μέρος υπάρχει μία μόνο θύρα USB Type-C για σύνδεση με τον υπολογιστή σας και ένα μαγνητικό στήριγμα στο κάτω μέρος για να στερεωθεί στη βάση.

Η βάση στήριξης είναι η τυπική για την κατηγορία, μιας και ξεδιπλώνεται για να αγκιστρωθεί στην κορυφή της εκάστοτε οθόνης, ενώ περιλαμβάνει και ένα μικρό επαναχρησιμοποιούμενο αυτοκόλλητο μαξιλάρι για καλύτερο κράτημα. Ως εξτραδάκι παίρνουμε και το ανακλινόμενο panel που μας επιτρέπει να δείξουμε κάτι περισσότερο από τον χώρο μας στο γραφείο.

Ο φακός πλαισιώνεται από δύο μικρόφωνα beamforming, ενώ ένα ενδεικτικό φως ανάβει κάθε φορά που η κάμερα είναι ενεργή. Τα μικρόφωνα ανταποκρίνονται καλά στη σύλληψη της φωνής του χρήστη, αλλά τείνουν να καταγράφουν και πολλούς περιβαλλοντικούς θορύβους με αποτέλεσμα να είναι ιδανικά για meetings, αλλά όχι και τόσο για streaming.

Από πλευράς εμφάνισης, η Logitech έχει επιλέξει ένα πιο σοβαρό και μινιμαλιστικό προφίλ σε σύγκριση με λύσεις που έρχονται από κατασκευαστές gaming περιφερειακών, γεγονός που καθιστά την MX Brio 4K μια μάλλον πιο λογική επιλογή για έναν επαγγελματικό χώρο. Επιπλέον, το μέγεθος της είναι διακριτικό και το ένα μόλις καλώδιο μπορεί να κρυφτεί πανεύκολα στο setup της οθόνης για μια όσους θέλουν το γραφείο τους τακτοποιημένο.

Το σύστημα της κάμερας είναι πολύ καλό και ανταγωνίζεται τις καλύτερες 4Κ webcams που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή σε προδιαγραφές. Η τεχνολογία αισθητήρων STARVIS της Sony είναι αποδεδειγμένη όσον αφορά την καθαρότητα και την ικανότητα να βλέπουμε στο σκοτάδι. Στην πραγματικότητα, έκανε το ντεμπούτο της στα συστήματα παρακολούθησης ασφαλείας για αυτόν ακριβώς το λόγο. Όπως έχει εφαρμοστεί εδώ, επιτρέπει στην κάμερα να προσφέρει δραματικά καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ακρίβεια χρωμάτων. Αν και η Logitech δεν μοιράζεται προδιαγραφές σχετικά με το μέγεθος του αισθητήρα, ενημερώνει ότι είναι 70% μεγαλύτερος από την original Brio, γεγονός που βοηθά επίσης στην ικανότητα συλλογής φωτός. 

Στο τεχνικό σκέλος, η Logitech MX Brio 4K είναι σε θέση να καταγράφει video σε ανάλυση έως 4K στα 30 FPS και 1080p στα 60 FPS και είναι σε θέση να τραβάει φωτογραφίες έως 8,5 MP. Το οπτικό πεδίο είναι από προεπιλογή ευρύ 90 μοίρες, αλλά μπορεί να περικοπεί σε 78 και 65 μοίρες με μια απλή ρύθμιση. Διαθέτει αυτόματη εστίαση κλειστού βρόχου VCM, η οποία αποτελεί δραματική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη Brio και υποστηρίζει εγγραφή HDR για βελτιωμένο δυναμικό εύρος.

Εκεί που διαφοροποιείται αρκετά είναι το επίπεδο του ελέγχου που σας δίνει στην ποιότητα της τελικής εικόνας. Μπορείτε να την παραμετροποιήσετε με το λογισμικό Logitech Options+, οπότε δεν θα χρειαστείτε απαραίτητα επιπλέον λογισμικό αν είστε ήδη στο οικοσύστημα MX. Εκεί θα βρείτε όλα τα συνηθισμένα στοιχεία ελέγχου για τη φωτεινότητα, τον κορεσμό, την αντίθεση και την όξυνση, καθώς και διακόπτες για την αυτόματη ισορροπία λευκού, την έκθεση και την εστίαση.

Η απενεργοποίηση της αυτόματης ισορροπίας λευκού και της έκθεσης αποκαλύπτει μια σειρά από ρυθμίσεις τύπου DSLR. Πιο συγκεκριμένα, είναι μία από τις πρώτες webcam που προσφέρει ελέγχους απόχρωσης εκτός από τη θερμοκρασία χρώματος. Σε όλες σχεδόν τις προγενέστερες webcam, μπορούσατε να αλλάξετε μόνο τη θερμοκρασία χρώματος, η οποία είναι μόνο το ήμισυ του τρόπου με τον οποίο πραγματικά ρυθμίζετε το χρώμα μιας εικόνας. Με τον έλεγχο της απόχρωσης, μπορείτε πλέον να εξισορροπήσετε πλήρως την εικόνα, ώστε τα χρώματα να είναι ακριβή Για την έκθεση, μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα τόσο την ταχύτητα κλείστρου όσο και το ISO. Αυτό σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την ομαλή κίνηση με τον πιθανό θόρυβο στο φόντο. Η πλειοψηφία των χρηστών, πάντως, δεν θα μπείτε καν στη διαδικασία να ασχοληθείτε με όλα αυτά, καθότι η Logitech MX Brio 4K λειτουργεί εξαρχής τρομερά καλά από μόνη της! 

Τα δύο screenshots που ακολουθούν αποδεικνύουν την εξαιρετική απόδοση της. Αμφότερα έχουν ληφθεί αφότου έχει δύσει ο Ήλιος, το πρώτο με τα φώτα του γραφείου ανοικτά και το δεύτερο με όλα τα φώτα σβηστά και μόνο την οθόνη να ρίχνει το φως της. Προφανώς στη δεύτερη εικόνα παρατηρείται θόρυβος, όμως, και πάλι η απόδοση των χρωμάτων και οι λεπτομέρειες κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, χάριν στην ενίσχυση που δίνει η AI.

Στα πλεονεκτήματα να αναφέρουμε και ό,τι δεν χρειάζεται καμία απολύτως εγκατάσταση ή απασχόληση του τμήματος IT για να λειτουργήσει. Την τοποθετείς επάνω στην οθόνη, συνδέεις το καλώδιο και τέλος!

Μια άλλη παρατήρηση που έχουμε να σχολιάσουμε είναι το βάθος πεδίου. Παρότι εστιάζει αυτόματα στο πρόσωπο, η Logitech MX Brio δεν θολώνει ιδιαίτερα το φόντο και όταν επιχειρήσεις να πλησιάσεις κάποιο αντικείμενο κοντά της, πρακτικά δεν διαχωρίζεται ιδιαίτερα από το υπόλοιπο θέμα του κάδρου. Επίσης, ο υπολογιστής σας θα πρέπει να διαθέτει υποδοχή USB 3.0 Type-C για να έχετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της webcam, διαφορετικά η ποιότητα περιορίζεται στα 1080p.

Η Logitech MX Brio 4K είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό στον τομέα των webcams. Η τιμή της μπορεί να ακούγεται υψηλή στα €229, παρόλα αυτά, για εταιρείες ή επαγγελματίες που ξοδεύουν αρκετό χρόνο της ημέρας σε τηλεδιασκέψεις, είναι εξαιρετική λύση με προσιτό κόστος συγκρίνοντας με τον ανταγωνισμό.

Loading