Εντυπωσιακός κρατήρας με 82 χλμ διάμετρο γεμάτος πάγο στον πλανήτη Άρη

Η NASA δεν "παίζει" μόνη της στον Άρη, καθώς υπάρχουν και άλλες Διαστημικές Υπηρεσίες που έχουν ενεργές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη και μοιράζονται μαζί μας εντυπωσιακές εικόνες. Μία από αυτές είναι και αυτή που τράβηξε το Mars Express Orbiter από έναν τεράστιο κρατήρα στην επιφάνεια του Άρη, ο οποίος ξεχωρίζει διότι είναι γεμάτος πάγο.

Η αποστολή Mars Express της ESA (European Space Agency) βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2003, όταν και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη, σαρώνοντας τον με κάμερα υψηλής ανάλυσης, φασματοσκόπιο και άλλους αισθητήρες. Από τα δεδομένα που συλλέγει το Mars Express μάθαμε νωρίτερα φέτος για την ύπαρξη ενός τεράστιου ωκεανού με πάγο κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Αυτή τη φορά, το διαστημικό σκάφος τράβηξε φωτογραφίες του κρατήρα που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Άρη και έχει διάμετρο 82 χιλιόμετρα. Μπορεί να φαίνεται γεμάτος με χιόνι, ωστόσο, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι πρόκειται για νερό σε στερεά μορφή (πάγος) και μάλιστα στο κέντρο του κρατήρα θεωρούν ότι έχει πάχος 1.75 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να διατηρείται έτσι καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η εντυπωσιακή εικόνα που βλέπουμε έχει δημιουργηθεί από πέντε διαφορετικές λήψεις με τη βοήθεια του Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC), ενώ ο κρατήρας ονομάστηκε Korolev προς τιμήν του Sergei Korolev. Ο τελευταίος θεωρείται ο πατέρας της Σοβιετικής Διαστημικής Υπηρεσίας με συμμετοχή στις σπουδαίες αποστολές Sputnik και στην πρώτη αποστολή των Σοβιετικών στη Σελήνη.

Loading