MediaTek Dimensity 9300 SoC: Επίσημα ο αντίπαλος του Snapdragon 8 Gen3

Η απάντηση της MediaTek στο Snapdragon 8 Gen3 της Qualcomm για τα premium SoC που θα χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα ναυαρχίδων του 2024, ήρθε επίσημα πριν από λίγη ώρα. Η εταιρεία ανακοίνωσε το MediaTek Dimensity 9300, το οποίο αφήνει για πρώτη φορά στην άκρη τους ενεργειακά οικονομικούς πυρήνες και ποντάρει πλήρως στην απόδοση, αλλά και στο AI.

Πιο αναλυτικά, το MediaTek Dimensity 9300 SoC διαθέτει octa-core CPU με 4x πυρήνες Cortex-X4 + 4x πυρήνες Cortex-A720, με έναν εκ των Cortex-X4 να είναι χρονισμένος στα 3.25GHz και τους άλλους τρεις στα 2.85GHz, ενώ όλοι οι Cortex-A720 είναι χρονισμένοι στα 2GHz. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο SoC προσφέρει έως 40% καλύτερη απόδοση και έως 33% μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση σε σύγκριση με το Dimensity 9200 SoC.

Η MediaTek αποκαλύπτει το σκεπτικό της πίσω από την απόφαση να «παίξει» μόνο με ισχυρούς πυρήνες σε υψηλές συχνότητες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είναι προτιμότερο να ολοκληρώσεις μια διεργασία με πλήρη ισχύ σε 1 δευτερόλεπτο, παρά να κινηθείς με μικρότερη ταχύτητα για περισσότερα δευτερόλεπτα. Θα έχει ενδιαφέρον, βέβαια, να δούμε και στην πράξη αν τα νούμερα που υπόσχεται θα ανταποκρίνονται στην πραγματική χρήση.

Σε ό,τι αφορά την GPU, η εταιρεία ενσωματώνει την 12-core ARM Immortalis G720 και κάνει λόγο για 46% μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, 2ης γενιάς hardware-based υποστήριξη τεχνολογίας Ray Tracing για γραφικά επιπέδου παιχνιδοκονσόλας στα 60fps, ομαλό multitasking για ταυτόχρονο παιχνίδι και video streaming, ενώ υποστηρίζει πως η ενεργειακή κατανάλωση είναι μειωμένη κατά 40%.

Στον τομέα του AI μπαίνει στην εξίσωση ο νέος συνεπεξεργαστής APU 790 που καταναλώνει 45% λιγότερη ενέργεια, προσφέρει 8 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα, υποστηρίζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (Llama 2, Baichuan 2, Baidu AI κλπ.) και υπόσχεται δημιουργία εικόνας μέσα σε ένα δευτερόλεπτο με Stable Diffusion.

Για την λειτουργία της κάμερας έχει ενσωματωθεί νέος επεξεργαστής εικόνας και στην ανακοίνωση αναφέρεται always-on HDR έως 4K/60fps, 4K/30fps cimematic mode με bokeh tracking σε πραγματικό χρόνο, AI επεξεργασία σε φωτογραφίες και videos στο RAW format, αλλά και υποστήριξη του Ultra HDR στη νέα γενιά smartphones με Android 14.

Τέλος, το MediaTek Dimensity 9300 SoC υποστηρίζει οθόνες ανάλυσης WQHD 180Hz ή 4K 120Hz, διαθέτει το νέο 5G R16 modem και την τεχνολογία MediaTek Xtra Range για μεγαλύτερη εμβέλεια, καθώς και κεραία WiFi 7 για ταχύτητες έως 6.5Gbps.

Οι πρώτες συσκευές με MediaTek Dimensity 9300 SoC αναμένονται στα τέλη του 2023.

[MediaTek]

Loading