Snapdragon 8 Gen3: Αυτό είναι το νέο πανίσχυρο SoC της εταιρείας

Όπως το περιμέναμε, η Qualcomm προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο του Snapdragon Summit 2023, και ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται αυτή του νέου Snapdragon 8 Gen3 SoC που θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε πληθώρα ναυαρχίδων από διάφορους κατασκευαστές (σ.σ. πρωτιά βέβαια για το Xiaomi 14).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Snapdragon 8 Gen3 είναι ένας πανίσχυρος επεξεργαστής που θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις στο mobile gaming (έως 240fps), αλλά και παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη σε επίπεδο hardware με τη νέα Qualcomm AI Engine που υποστηρίζει πληθώρα AI μοντέλων για διεργασίες που θα εκτελούνται απευθείας στην συσκευή. Επιπλέον, η νέα NPU υπόσχεται 98% καλύτερη απόδοση και έως 40% βελτίωση ανά watt κατανάλωσης.

snapdragon-8-gen3-1.jpg

Ξεκινώντας από τα βασικά, το Snapdragon 8 Gen3 περιλαμβάνει 64-bit 8-core επεξεργαστή με 1x πυρήνα απόδοσης 3.3GHz + 5x πυρήνες 3.2GHz + 2x πυρήνες 2.3GHz για τις πιο «ταπεινές» διεργασίες. Η εταιρεία κάνει λόγο για 30% υψηλότερη απόδοση και 20% χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση, ενώ υποστηρίζει μνήμη RAM έως 24GB (σ.σ. την περιμένουμε στο OnePlus 12).

Σε ό,τι αφορά τον επεξεργαστή γραφικών, η GPU προσφέρει 25% καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση, 40% βελτίωση στην τεχνολογία Ray Tracing, έως 240fps και έως 8K upscaling σε εξωτερική οθόνη, ενώ είναι η πρώτη που υποστηρίζει το πρότυπο Unreal Engine 5 Lumen.

snapdragon-8-gen3.jpg


Χάριν στην προηγμένη AI, το Snapdragon 8 Gen3 ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες για την κάμερα, όπως το Video Object Eraser και το Photo Expansion. Παράλληλα, το SoC θα τοποθετεί κρυπτογραφημένες σφραγίδες για να αποδεικνύεις ότι οι φωτογραφίες είναι πραγματικές και όχι προϊόν παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Επίσης, στο Snapdragon 8 Gen3 SoC ενσωματώνεται το νέο Snapdragon X75 modem που συμπεριλαμβάνει νέα κεραία 5G, κεραία WiFi 7 και Bluetooth 5.4 για ταχύτατες συνδέσεις και υψηλή ποιότητα lossless ήχου.

Η αρχή θα γίνει, όπως προαναφέραμε, με το Xiaomi 14 και θα ακολουθήσουν διάφορες ναυαρχίδες από τις ASUS, HONOR, iQOO, MEIZU, NIO, Nubia, OnePlus, OPPO, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo, Xiaomi και ZTE.

Loading