Μετατροπή βλαστοκυττάρων σε οστεοκύτταρα με τη χρήση ηχητικών κυμάτων

Κάποιες φορές, μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια τμήματος ενός οστού. Η αναγέννηση ή αντικατάσταση αυτού είναι κάτι πολύ δύσκολο κι η διαδικασία συχνά επώδυνη. Ερευνητές από το RMIT Πανεπιστήμιο στη Μελβούρνη δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Small μία νέα μελέτη στην οποία περιγράφουν έναν απλό τρόπο μετατροπής μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων (MSC) σε οστεοκύτταρα, με τη βοήθεια ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας.

Συνήθως η συλλογή των συγκεκριμένων βλαστοκυττάρων είναι μια πολύ επώδυνη διαδικασία, αφού τα κύτταρα αυτά συναντώνται κυρίως στον μυελό των οστών. Επίσης η επεξεργασία τους και ο πολλασιασμός τους ώστε να προκύψουν αρκετά μεγάλοι πληθυσμοί κατάλληλοι προς χρήση αποτελούν πρόκληση.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία κατάφεραν ταχύτερα και με απλούστερο τρόπο να διεγείρουν τα μεσεγχυματικά κύτταρα και να τα διαφοροποιήσουν προς οστικά κύτταρα. Μέσω ενός microchip που παρήγαγε υψηλής συχνότητας ηχητικά σήματα στα 10 MHz τα οποία κατευθύνθηκαν προς μια πλάκα καλλιέργειας των βλαστοκυττάρων, και με τη χρήση λαδιού πυριτίου, τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα εκτέθηκαν για 10 λεπτά την ημέρα για πέντε ημέρες και μετατράπηκαν επιτυχώς σε οστεοκύτταρα, όπως φάνηκε από αναλύσεις των δεικτών τους. Σύμφωνα με προϋπάρχουσες μελέτες, δονήσεις από ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων είχαν μεν καταφέρει να προκαλέσουν μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε οστεοκύτταρα, αλλά σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας και με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Μετά τη διαφοροποίηση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων σε οστικά κύτταρα, αυτά μπορούν στη συνέχεια είτε να εγχυθούν στο σώμα, στην περιοχή του οστού που έχει τραυματιστεί ή ασθενεί, είτε να καλύψουν την επιφάνεια ενός εμφυτεύματος, έτοιμο να αναπτυχθεί σε νέο οστό. Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στα συγκεκριμένα πειράματα είναι φθηνή και πολύ απλή στη χρήση και αφαιρεί την ανάγκη για φάρμακα, καθιστώντας την όλη διαδικασία γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη. Η ανακάλυψη της ομάδας ότι η σωστή ακριβώς πίεση και στα κατάλληλα σημεία μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων είναι τεράστιας ιατρικής σημασίας, καθώς μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει την αναγέννηση και θεραπεία πολλών διαφορετικών ιστών στο ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν και από άλλα μέρη του σώματος, όπως ο λιπώδης ιστός, και πολύ λιγότερο επεμβατικά.

[via]

Loading