Moderna: Ανακοίνωσε 3 νέα mRNA εμβόλια κατά του έρπητα και του καρκίνου

Η Moderna, από τις πιο επιτυχημένες πλέον εταιρείες βιοτεχνολογίας χάρη στο mRNA εμβόλιό της για τη νόσο COVID-19 και την αντιμετώπιση της πανδημίας των δύο τελευταίων ετών, ανακοίνωσε τρεις νέους στόχους για την ανάπτυξη εμβολίων, εκμεταλλευόμενη την τρέχουσα δυναμική της. Η εξέλιξη και αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία δουλευόταν ήδη για δεκαετίες και χρησιμοποιήθηκε τώρα για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των προαναφερθέντων εμβολίων ώστε δισεκατομμύρια ανθρώπων να ωφεληθούν, άνοιξε τον δρόμο για καινούργιους ερευνητικούς δρόμους.

Ο μεγαλύτερος από τους νέους στόχους της εταιρείας είναι μάλλον ο ιός του απλού έρπητα (HSV), ο οποίος ιός μπορεί να είναι δύο τύπων και να προσβάλλει είτε το στόμα (HSV-1) είτε τα γεννητικά όργανα (HSV-2). Ο HSV-1 πιστεύεται ότι έχει μολύνει πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ο HSV-2 έχει μολύνει περίπου το 10% των ανθρώπων, αποτελώντας την πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια στον κόσμο και πιθανώς παίζοντας ρόλο στην εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Και οι δύο ιοί, ονομαζόμενοι ως λανθάνοντες ιοί, μπορεί να προκαλούν χρόνια μόλυνση στους ανθρώπους παραμένοντας αδρανείς ακόμα και για ολόκληρη τη ζωή τους. Το εμβόλιο υπό ανάπτυξη αναμένεται να είναι προστατευτικό έναντι και των δύο ιών, προσφέροντας διασταυρούμενη ανοσία.

Ο δεύτερος στόχος της εταιρείας ακολουθεί αντίστοιχη πρόσφατη ανακοίνωση της Pfizer και είναι για τον ιό του έρπητα ζωστήρα (VSV). Η κοινή ασθένεια του έρπητα ζωστήρα προκύπτει όταν ο συγκεκριμένος λανθάνον ιός, ο οποίος ευθύνεται για την ανεμοβλογιά, επανεργοποιηθεί μετά από κάποια χρόνια.

Ο τελικός νέος στόχος της Moderna είναι προς δύο καρκινικά αντιγόνα, την 2,3-διοξυγενάση της ινδολεαμίνης (IDO) και τον συνδέτη του υποδοχέα προγραμματισμένου θανάτου 1 (PD-L1), και σκοπό έχει να εκπαιδεύσει τα T ανοσοκύτταρα του σώματος ώστε αυτά να μπορούν να ανιχνεύσουν τα καρκινικά κύτταρα που τα εκφράζουν. Το συγκεκριμένο mRNA εμβόλιο θα δοκιμαστεί αρχικά σε έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα που ονομάζεται μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, καθώς και σε προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του δέρματος.

Η τεχνολογία των mRNA εμβολίων δεν είναι πλέον πειραματική, ενώ η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της συνεχίζει να αποδεικνύεται όσο ο καιρός περνάει. Η νέα τριάδα στόχων της Moderna έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις της εταιρείας που έδειξαν ότι επικεντρώνεται σε πολλαπλά πεδία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ανθρώπων που νοσούν, και περιλαμβάνουν τον ιό HIV, τον ιό της γρίπης, τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και τον ιό Epstein-Barr (EBV).

[via]

Loading