Μπαίνει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το φάρμακο που αναγεννά τα δόντια!

Ένα φάρμακο για την ανάπτυξη των δοντιών, το οποίο αναδείχθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας μελέτης το 2021, πρόκειται τελικά να εισαχθεί φέτος σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η πρώτη φάση των δοκιμών θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με 30 υγιείς άνδρες ενήλικες να συμμετέχουν στη δοκιμή. Σε κάθε ασθενή λείπει τουλάχιστον ένα πίσω δόντι. Η δεύτερη φάση έχει προγραμματιστεί αρχικά για το 2025 και θα περιλαμβάνει ασθενείς ηλικίας μεταξύ δύο και επτά ετών, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με συγγενή ανοδοντία και τους λείπουν τουλάχιστον τέσσερα δόντια από τη γέννηση τους.

Η ανακάλυψη και οι επακόλουθες δοκιμές αυτού του φαρμάκου για την αναγέννηση των δοντιών είναι συναρπαστικές για πολλούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, θεωρητικά θα καταστήσει την αντικατάσταση των χαμένων δοντιών πολύ πιο προσιτή χωρίς την ανάγκη για εξαιρετικά επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις που αφήνουν τους ασθενείς με υπερβολικά ακριβές οδοντοστοιχίες και τη μόνιμη ανησυχία για ενδεχόμενο σπάσιμο ή αντικατάσταση τους.

Η ερευνητική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανακάλυψη του φαρμάκου το έχει ήδη δοκιμάσει εκτενώς σε ζώα χωρίς να παρατηρηθούν παρενέργειες, ενώ είδε νέα δόντια να αναπτύσσονται με επιτυχία σε κουνάβια το 2018. Τα κουνάβια έχουν οδοντικούς κάλυκες που μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπινους, οπότε αυτό υποδηλώνει ότι το φάρμακο θα πρέπει να αντιδρά με παρόμοιο τρόπο και στο ανθρώπινο στόμα.

Το φάρμακο επικεντρώνεται κυρίως στην απενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται USAG-1, η οποία πιστεύεται ότι εμποδίζει τους οδοντικούς κάλυκες να εξελιχθούν σε νεογιλά ή μόνιμα δόντια. Εάν οι δοκιμές σε ανθρώπους διεξαχθούν με επιτυχία και χωρίς προβλήματα, τότε πολλοί ελπίζουν ότι θα δούμε το φάρμακο για την αναγέννηση των δοντιών να κλιμακώνεται και να διατίθεται σε ασθενείς που το χρειάζονται πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Παρότι ο κύριος στόχος είναι να βοηθηθούν οι ασθενείς με αγενεσία δοντιών, μια γενετική κατάσταση που προκαλεί την απουσία δοντιών, το φάρμακο ελπίζεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πέρα από αυτό για να βοηθήσει οποιονδήποτε έχει χάσει δόντια για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τη Lesly Juarez on Unsplash

[via]

Loading