Ερευνητές δημιούργησαν νανοεπικάλυψη για ρούχα που δεν λερώνονται με τίποτα! [Video]

Πως θα σας φαινόταν αν φορούσατε ρούχα που δεν λερώνονται με τίποτα; Σίγουρα θα ήταν χρήσιμα σε μάγειρες, τεχνίτες, μηχανικούς, χημικούς και γενικότερα σε κλάδους όπου η πιθανότητα να πέσει κάποια ρυπαντική ουσία (π.χ. καφές, λάδι, χημικά κλπ.) είναι αρκετά αυξημένη.

University of Michigan Nanocoating Liquid Repellent

Η δημιουργία τέτοιου ρουχισμού δεν μοιάζει πια τόσο μακρινή, καθώς ερευνητές του University of Michigan κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μοναδική επικάλυψη σε επίπεδο νανοκλίμακας, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί επάνω σε ύφασμα και να απωθήσει σχεδόν οτιδήποτε πέσει επάνω της (από καφέ και αλκοόλ μέχρι λάδι και οξύ).

Η επικάλυψη αποτελείται από ένα μίγμα ελαστικών πλαστικών σωματιδίων PDMS (πολυδιμεθυλοσιλοξάνη) και υδρόφοβων νανοκύβων που περιέχουν άτομα άνθρακα, φθορίου, πυριτίου και οξυγόνου, με αποτέλεσμα η υφή της να είναι έντονα πορώδης. Ουσιαστικά, το 95-99% της επικάλυψης είναι αέρας με αποτέλεσμα οποιοδήποτε υγρό έρχεται σε επαφή μαζί της να μην ακουμπά σχεδόν κανένα στερεό μέρος της δομής!

University of Michigan Nanocoating

Εξαιτίας αυτής της ελάχιστης αλληλεπίδρασης της σταγόνας με την επιφάνεια, τα μόρια του υγρού αλληλεπιδρούν μόνο με τα όμοια τους, διατηρούν το σφαιρικό σχήμα τους, δεν εξαπλώνονται στην υπόλοιπη δομή και "χοροπηδούν" επάνω στην επικάλυψη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική electrospinning (εφαρμογή ηλεκτρικού φορτίου σε υγρό διάλυμα για τη δημιουργία στερεών σωματιδίων) και επικάλυψαν κομμάτια υφάσματος με μέγεθος γραμματόσημου. Στη συνέχεια, δοκίμασαν περισσότερα από 100 υγρά και βρήκαν ότι μόλις 2 κατάφεραν να διασπάσουν τη δομή της επικάλυψης (χλωροφθοράνθρακες που χρησιμοποιούνται σε ψυγεία και air conditions).

Ωστόσο, στην παρουσίαση τους έκαναν επίδειξη των δυνατοτήτων της επικάλυψης χρησιμοποιώντας καφέ, σάλτσα σόγιας, φυτικό λάδι και τοξικά υδροχλωρικά και θειϊκά οξέα που θα μπορούσαν να κάψουν το δέρμα!

Επομένως, μιλάμε για μια πανάλαφρη νανοεπικάλυψη που θα μπορούσε να εφαρμοστεί με ευκολία σε υφάσματα για τη δημιουργία ανθεκτικών ενδυμάτων που θα προστατεύουν ερευνητές και στρατιώτες από χημικές ουσίες, αλλά και για τη δημιουργία νέων αδιάβροχων βαφών που θα μείωναν σημαντικά την αντίσταση σε θαλάσσια σκάφη (από jet ski μέχρι υπερωκεάνια).

[via EC]

Loading