Η NASA πληρώνει €16.500 για 89 ημέρες...ξάπλας στη νέα έρευνα που ετοιμάζει

NASA και ESA συνεργάζονται επάνω σε μια έρευνα που διεξάγεται στη Γερμανία, με σκοπό να παρατηρήσουν την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στους αστροναύτες, αλλά και κατά πόσο η τεχνητή βαρύτητα θα μπορούσε να τους ωφελήσει. Ένα κομμάτι αυτής της έρευνας, πάντως, αφορά καθαρά την.... πολυήμερη ξάπλα σε ένα κρεβάτι και μάλιστα πληρώνουν €16.500 στους συμμετέχοντες.

Η έρευνα ονομάζεται AGBRESA (Artificial Gravity Bed Rest Study) και ουσιαστικά προσομοιώνει τις συνθήκες ενός κρεβατιού στο Διάστημα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να ξαπλώνουν ανάσκελα με το κεφάλι σε κλίση 6° προς τα κάτω και τον ένα ώμο να ακουμπά πάντοτε το στρώμα για 89 ημέρες. Για τις ανάγκες της έρευνας αναζητούσαν 12 άνδρες και 12 γυναίκες ηλικίας 24-55 ετών, μη-καπνιστές με ύψος από 153cm έως 190cm και δείκτη μάζας σώματος 19-30kg/m². Οι άντρες έχουν βρεθεί και πλέον αναζητούν γυναίκες.

Το πείραμα θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, με εξετάσεις για τους συμμετέχοντες το Δεκέμβριο του 2019, το Μάρτιο και Δεκέμβριο του 2020 και το Δεκέμβρο του 2021. Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες θα είναι ξαπλωμένοι για 60 από τις 89 ημέρες και όλο αυτό το διάστημα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση, να σερφάρουν online ή να διαβάζουν, ενώ περιλαμβάνονται μασάζ, διατάσεις κλπ.

Ακούγεται πολύ ωραίο να...ξαπλώνεις και να πληρώνεσαι, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα για τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα αν σας έχει τύχει (χτύπα ξύλο) να βρίσκεστε για πολλές ώρες σε ένα κρεβάτι.

Η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις περίφημες μακρινές αποστολές μεγάλης διάρκειας που θεωρητικά θα πραγματοποιηθούν στο σχετικά κοντινό μέλλον, διότι έχουν παρατηρήσει πως η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί σημαντική φθορά στους μύες και την ωστική μάζα των αστροναυτών με τον καιρό. Γι' αυτό, άλλωστε, οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) χρειάζεται να γυμνάζονται για 2.5 ώρες την ημέρα και να ακολουθούν αυστηρό διαιτολόγιο. Με την προσθήκη μιας μικρής δόσης βαρύτητας, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στην υγεία των αστροναυτών.

[AGBRESA]

Loading