NASA: Η αποστολή DART απέδειξε πως μπορούμε να προστατευθούμε από τους αστεροειδείς
Πέρυσι το Σεπτέμβριο η αποστολή DART της NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο σκέλος της, δηλαδή αυτό της πρόσκρουσης επάνω στον αστεροειδή Δίμορφο με σκοπό να επηρεάσει έστω και ελάχιστα την τροχιά του για να ελεγχθεί αν θα μπορούσαμε μελλοντικά να προστατευθούμε από ενδεχόμενη καταστροφική πρόσκρουση κάποιου αστεροειδή ή μετεωρίτη στη Γη.
Τον Οκτώβριο η διαστημική υπηρεσία είχε ανακοινώσει πως όντως υπήρξε αλλαγή στην τροχιά από την πρόσκρουση, ενώ τώρα επιστρέφει με μια απολογιστική περιγραφή για την αποστολή DART. Στο επίσημο blog της NASA περιγράφεται από την ερευνητική ομάδα του Applied Physics Lab (APL) του Johns Hopkins η τεχνική πρόσκρουσης και καταλήγουν στα συμπεράσματα τους πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως γραμμή άμυνας του πλανήτη μας.
Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν περισσότερη θεμελιώδη γνώση για τους αστεροειδείς και θέτουν τις βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να προστατευθεί η Ανθρωπότητα από κάποια μελλοντική επικίνδυνη κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή DART αλλοίωσε την τροχιά του Δίμορφου κατά μόλις 33 λεπτά που ωστόσο είναι αρκετά για να επηρεάσει σημαντικά την κατεύθυνση του. Επίσης, η αλλοίωση οφείλεται περισσότερο στα χαλάσματα που εκτινάχθηκαν μετά την πρόσκρουση, παρά στην ίδια την πρόσκρουση.
Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε και μία ακόμη επιστημονική μελέτη όπου εξηγούν πως ένας αστεροειδής σαν τον Δίμορφο με διάμετρο περίπου 800m μπορεί να αλλάξει τροχιά με αυτήν την μέθοδο, αρκεί να υπάρχει αρκετός χρόνος (ιδανικά δεκαετίες) για να υπάρχει αντίκρισμα απέναντι σε μια τέτοια απειλή. Για την ώρα, πάντως, δεν έχει εντοπιστεί κανένας αστεροειδής που να αποτελεί κίνδυνο για τη Γη για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια.
[NASA]