NASA: Η επιστροφή στη Σελήνη θα καθυστερήσει λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στις ΗΠΑ

Ήταν πριν από περίπου 2 χρόνια (Μάιος 2019 συγκεκριμένα) όταν η NASA προχωρούσε στην ανακοίνωση της αποστολής Artemis 2024 και έμοιαζε πανέτοιμη να υλοποιήσει τον στόχο της επανδρωμένης επιστροφής στη Σελήνη το 2024. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μάλιστα, έθεσε στη διάθεση του κοινού τα έγγραφα του Artemis Plan όπου και αναλύει το project της. Τελικά, τα πράγματα δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που περίμενε η Διαστημική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώσει ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της.

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι θα καθυστερήσουν τουλάχιστον ακόμα 2 μήνες μέχρι να καταλήξουν σε ποιες ιδιωτικές εταιρείες θα γίνει η ανάθεση για την κατασκευή των επανδρωμένων σεληνάκατων, καθώς θα πρέπει να γίνει επιλογή ανάμεσα στις SpaceX, Dynetics και μια κοινοπραξία που έχουν σχηματίσει οι Lockheed, Nothtrop, Blue Origin και Draper. Το αρχικό σχέδιο ήταν να δώσουν συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων σε 2-3 εταιρείες προκειμένου να κατασκευάσουν πρωτότυπα και να επιλέξουν στη συνέχεια αυτό που θα ταιριάζει καλύτερα στην αποστολή. Η τελική διαλογή μεταφέρθηκε πλέον για τις 30 Απριλίου 2021 και τότε θα αναδειχθεί ο ένας νικητής για να ξεκινήσει την κατασκευή του διαστημικού σκάφους.

Αν αναρωτιέστε προς τι η καθυστέρηση, ο πραγματικός λόγος είναι η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ, η οποία επανεξετάζει τον προϋπολογισμό της NASA για το συγκεκριμένο project. Η υπηρεσία ήλπιζε ότι θα λάβει $3.2 δισεκατομμύρια από το Κογκρέσο, παρόλα αυτά, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προλάβει να πάρει μόλις $850 εκατομμύρια και αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς “μαρούλι” κανένας ιδιώτης δεν πρόκειται να μπει σε τόσο μεγάλα έξοδα απλά για το ενδεχόμενο να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Μη ξεχνάμε ότι το Artemis 2024 αποτελεί project της NASA που προωθήθηκε και προχώρησε από την κυβέρνηση Trump, ενώ μέχρι πρότινος ο επικεφαλής ήταν ο Jim Bridenstine, ο οποίος αμέσως μετά την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από τη θέση του μόλις αναλάβει την εξουσία ο Joe Biden. Αυτό έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2021 και πλέον επικεφαλής έχει τεθεί ο Steve Jurczyk.

Παρά τις αναποδιές, η NASA προχώρησε σε περισσότερες αποκαλύψεις για την αποστολή Artemis και τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο στόχος είναι το χτίσιμο μιας βάσης που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να παραμένουν στη Σελήνη για εβδομάδες ή και για μήνες. 

Η περιοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να στηθεί η βάση είναι ο νότιος πόλος της Σελήνης, διότι κοντά της βρίσκονται οι περισσότεροι σκούροι κρατήρες που ενδεχομένως να κρύβουν πάγο. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή πέφτει το φως του Ήλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα ηλιακά panels που θα τροφοδοτούν τη βάση.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[NASA]

Loading