NASA: Αυτό είναι το υπερηχητικό αλεξίπτωτο για το Mars 2020 rover σε δράση [Video]

Τον περασμένο μήνα η NASA πραγματοποίησε ακόμη ένα μεγάλο βήμα για να μπορέσει στο κοντινό (ίσως) μέλλον να στείλει αποστολή στον πλανήτη Άρη, δοκιμάζοντας με επιτυχία ένα υπερηχητικό αλεξίπτωτο που έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει το διαστημικό σκάφος καθώς αυτό θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη με ταχύτητα μεγαλύτερη των 19.000 km/h.

Τη δοκιμή αυτή μπορείτε να την δείτε στο video στο τέλος του άρθρου, όπου θα παρακολουθήσετε το αλεξίπτωτο να ανοίγει άψογα με ταχύτητα 2 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου. Όπως δήλωσε ο Ian Clark του Jet Propulsion Laboratory της υπηρεσίας:

"Είναι πραγματικά απολαυστικό να βλέπουμε για πρώτη φορά το αλεξίπτωτο να φουσκώνει. Μας δημιούργησε την αίσθηση μιας σημαντικής επιστημονικής ανακάλυψης. Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να δούμε πως περίπου θα είναι η συμπεριφορά του διαστημικού σκάφους που θα εισέλθει στον πλανήτη Άρη"

Η πρώτη φάση του project ASPIRE (Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment) περιελάμβανε την εκτόξευση του με τη βοήθεια του πυραύλου Black Brant IX από τη Νήσο Wallops στη Virgina (ΗΠΑ). Αφότου έφτασε σε ύψος 50km, η κάψουλα άρχισε να πέφτει πίσω στη Γη και μόλις έπιασε ταχύτητα 1.8 Mach σε ύψος 40km, τότε άνοιξε επιτυχώς το αλεξίπτωτο για να καταλήξει το σκάφος στον Ατλαντικό Ωκεανό σχεδόν 35 λεπτά μετά την απογείωση του.

Το αλεξίπτωτο της δοκιμής μοιάζει πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποίησε η NASA στο Curiosity rover που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη από το 2012.

"Όλα πήγαν βάσει του αρχικού σχεδιασμού, αν όχι καλύτερα. Δεν αποδείξαμε μόνο ότι μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το σωστό υψόμετρο και τις συνθήκες ταχύτητες που θα επικρατούν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη, αλλά είδαμε και το αλεξίπτωτο να λειτουργεί στην πράξη"

Εκτός από το αλεξίπτωτο, η αποστολή που ετοιμάζει η NASA για το πλανήτη Άρη περιλαμβάνει ένα ειδικό όχημα και μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία κατάβασης στην επιφάνεια του πλανήτη μέσω ενός καλωδίου.

Το Mars 2020 rover θα αναζητήσει ίχνη "αρχαίας" μικροβιακής ζωής στον πλανήτη Άρη και θα τα συλλέξει για το ενδεχόμενο κάποιας μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής. Επίσης, θα δοκιμάσει διάφορες μεθόδους παραγωγής οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Αν όλα πάνε καλά, το νέο Mars rover θα βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη τον Φεβρουάριο του 2021.

[via]

Loading