Η NASA ετοιμάζει αυτόνομο ελικόπτερο για τον πλανήτη Άρη [Video]

Εκτός από rovers και δορυφόρους, η NASA σχεδιάζει να στείλει και ένα αυτόνομο ελικόπτερο στον Άρη για να πραγματοποιήσει δοκιμές ιπτάμενων οχημάτων στον κόκκινο πλανήτη. Μη φανταστείτε ελικόπτερο κανονικού μεγέθους, αλλά κάτι σαν drone με βάρος μόλις 1.8kg και ταχύτητα έλικα 3000rpm, δηλαδή σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν ενός κανονικού ελικοπτέρου.

Ο έλικας θα πρέπει να περιστρέφεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα για να μπορέσει να σηκωθεί στον αέρα το ελικόπτερο, εξαιτίας της πολύς μικρής πυκνότητας της ατμόσφαιρας στον πλανήτη Άρη. Παράλληλα, η NASA έχει ενσωματώσει μηχανισμό θέρμανσης για να αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το ελικόπτερο θα συμπεριληφθεί στην αποστολή του Mars 2020 rover. Μετά την προσεδάφιση του τελευταίου, το ελικόπτερο θα τοποθετηθεί και αυτό στην επιφάνεια σε απόσταση ασφαλείας. Μόλις το ελικόπτερο φορτίσει τις μπαταρίες του με τη βοήθεια των ηλιακών συλλεκτών, τότε θα μπορεί να δεχθεί εντολές από χειριστές στην Γη. Η NASA ελπίζει ότι θα μπορέσει να σηκωθεί σε ύψος περίπου 3 μέτρων και θα αιωρείται για περίπου 30 δευτερόλεπτα στην πρώτη πτήση του, ενώ απώτερος στόχος είναι να μπορεί να μετακινηθεί μερικές εκατοντάδες μέτρα και να αιωρείται για 90 δευτερόλεπτα.

Αν οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, τότε αυτού του είδους τα ελικόπτερα θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη NASA να εξερευνήσει περιοχές δύσβατες για τα rovers της.

[NASA]

Loading