Η NASA ονειρεύεται τη δημιουργία ενός σχεδόν αθόρυβου υπερηχητικού jet και φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην υλοποίηση του απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Η υπηρεσία δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg ότι ετοιμάζει ένα μεγαλύτερο πρωτότυπο του αεροσκάφους που δοκίμασε με επιτυχία (σε ελεγχόμενο περιβάλλον) τον περασμένο Ιούνιο, έτσι ώστε να δει τη συμπεριφορά του σε πραγματικές συνθήκες.

Τον σχεδιασμό του "αθόρυβου" υπερηχητικού jet έχει αναλάβει η Lockheed Martin και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο θόρυβος δεν θα ξεπερνά τα 60-65dBa έτσι ώστε να επιτρέπεται η πτήση του οπουδήποτε. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι ο θόρυβος του Concorde ξεπερνούσε τα 90dBa και γι' αυτό οι πτήσεις περιοριζόταν μόνο σε υπερατλαντικά ταξίδια.

Το μεγαλύτερο πρωτότυπο που ετοιμάζει η NASA θα έχει μήκος περίπου 30m και θα μπορεί να πετάξει σε ύψος 55.000 ποδιών με ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου χρησιμοποιώντας μόνο έναν από τους δύο κινητήρες του μαχητικού F/A-18 Hornet της Boeing. Αν όλα πάνε καλά, η πτήση από Νέα Υόρκη σε Λος Άντζελες θα μειωθεί στο μισό (από 6 σε μόλις 3 ώρες).

Να σημειωθεί ότι η NASA έχει λάβει πλήρη χρηματοδότηση για το project και φιλοδοξεί μέχρι το 2020 να έχει παρουσιάσει το τελικό "αθόρυβο" υπερηχητικό jet της. Παρόλα αυτά, θα αργήσουμε να το δούμε σε εμπορικές πτήσεις.

[via]

Advertisements