Voyager 1: Η NASA κατάφερε να ενεργοποιήσει 4 προωθητήρες του διαστημικού σκάφους μετά από 37 χρόνια

Αρκετοί ίσως θυμάστε ότι το διαστημικό σκάφος Voyager 1 πέρασε τα όρια του Ηλιακού Συστήματός μας πριν από 5 χρόνια, επίτευγμα που κατάφερε να επιβεβαιώσει η NASA έναν χρόνο αργότερα, με αποτέλεσμα να είναι το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει εισέλθει στον διαστρικό χώρο.

Το Voyager 1 εκτόξευθηκε πριν από 40 χρόνια και βρίσκεται σήμερα σε απόσταση 22 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από τη Γη, με αποτέλεσμα ένα σήμα του να χρειάζεται 19 ώρες και 35 λεπτά μέχρι να φτάσει σε εμάς. Το διαστημικό σκάφος τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA θα καταφέρει να συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι το 2025.

Παρόλα αυτά, δεν θα έχει καμία σημασία πόσο θα αντέξει η πηγή ενέργειας αν η κεντρική κεραία του πάψει να είναι στραμμένη στη Γη. Αν αλλάξει κατεύθυνση, τότε θα χαθεί για πάντα η επικοινωνία μαζί του και το διαστημικό σκάφος έχει προγραμματιστεί να "κλείσει" αυτόματα. Για να αποτραπεί αυτό, το Voyager 1 διαθέτει γυροσκόπια και 16 προωθητήρες MR-103 (8 κύριους και 8 εφεδρικούς) της Aerojet Rocketdyne.

Για να έρθουμε στο σήμερα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν οι τέσσερις από τους οκτώ κύριους προωθητήρες για να κρατούν την κεραία του Voyager 1 στραμμένη στη Γη, αλλά η εντυπωσιακή είδηση είναι ότι η NASA κατάφερε να ενεργοποιήσει ακόμη τέσσερις από τους εφεδρικούς προωθητήρες μετά από 37 χρόνια, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει η τροχιά σταθερή.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν και για το Voyager 2 που θα εισέλθει και αυτό στον διαστρικό χώρο σε λίγα χρόνια.

[NASA]

Loading