Νέα AI υπολογίζει τη βιολογική ηλικία σου από μια seflie

Ερευνητές παρουσίασαν έναν πρωτοποριακό αλγόριθμο που εκτιμά τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου με βάση μια απλή φωτογραφία προσώπου. Το εργαλείο ονομάζεται FaceAge και έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει ένα απλό στιγμιότυπο σε μια ποσοτική εκτίμηση της πραγματικής φυσικής κατάστασης του οργανισμού.

Οι γιατροί, εδώ και χρόνια, ξεκινούν την αξιολόγηση ενός ασθενή με το λεγόμενο "τεστ με το μάτι", μια γρήγορη εκτίμηση για το αν ο ασθενής δείχνει νεότερος ή μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία. Αυτή η υποκειμενική κρίση μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις για την ένταση της θεραπείας, ειδικά σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Το FaceAge, που βασίζεται σε βαθιά μάθηση και έχει εκπαιδευτεί σε δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες ηλικιωμένων ατόμων, στοχεύει να αντικαταστήσει αυτή τη διαίσθηση με επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόβλεψη. Στη μελέτη, ο αλγόριθμος εντόπισε ότι οι ασθενείς με καρκίνο φαίνονταν κατά μέσο όρο 5 χρόνια μεγαλύτεροι βιολογικά από τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε το FaceAge σε 6.196 ασθενείς με καρκίνο στις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο υψηλότερη η βιολογική ηλικία που υπολόγιζε το σύστημα, τόσο χειρότερη η πρόγνωση επιβίωσης, ανεξαρτήτως της χρονολογικής ηλικίας, του φύλου ή του τύπου του όγκου.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ενίσχυσε και την ακρίβεια των γιατρών: Όταν οκτώ γιατροί κλήθηκαν να εκτιμήσουν ποιοι ασθενείς τελικού σταδίου θα πέθαιναν εντός εξαμήνου, οι προβλέψεις τους ήταν σχεδόν τυχαίες. Με τα δεδομένα του FaceAge όμως, η ακρίβειά τους αυξήθηκε σημαντικά.

Σε αντίθεση με τα ακριβά γονιδιακά τεστ, το FaceAge χρησιμοποιεί μόνο μία selfie, προσφέροντας μια γρήγορη και οικονομική εναλλακτική για την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης ενός οργανισμού. Το μοντέλο εκπαιδεύτηκε σε 58.851 φωτογραφίες ατόμων άνω των 60 ετών και εστιάζει σε λεπτές αλλαγές, όπως η μυϊκή τόνοση του προσώπου, παρά σε εμφανή χαρακτηριστικά όπως τα γκρίζα μαλλιά ή η φαλάκρα.

Μάλιστα, ο αλγόριθμος «επιβεβαίωσε» και ένα δημοφιλές meme του διαδικτύου: Υπολόγισε τη βιολογική ηλικία του ηθοποιού Paul Rudd στα 43, σε φωτογραφία όπου ήταν 50 ετών.

Αν και οι πρώτοι έλεγχοι δεν έδειξαν ρατσιστικές αποκλίσεις στις προβλέψεις του FaceAge, η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει μια δεύτερη γενιά μοντέλου βασισμένη σε περισσότερα και πιο ποικιλόμορφα δεδομένα (20.000 ασθενείς). Παράλληλα, εξετάζουν πώς παράγοντες όπως το μακιγιάζ, η πλαστική χειρουργική ή ο φωτισμός μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια του συστήματος.

Το βασικό ηθικό ερώτημα παραμένει: Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα; Ενώ ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει γιατρούς να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από ασφαλιστικές εταιρείες ή εργοδότες για να εκτιμήσουν την «επικινδυνότητα» ενός ατόμου.

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τέτοιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά προς όφελος του ασθενούς», τονίζει ο Hugo Aerts, συν-επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του προγράμματος AI στην ιατρική στο Mass General Brigham.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια δημόσια πλατφόρμα, όπου οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους για να λάβουν μια εκτίμηση βιολογικής ηλικίας, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. Η εμπορική διάθεση του FaceAge προς ιατρική χρήση αναμένεται, αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί η επιστημονική επικύρωση.

[via]

Loading