Νέα βόμβα για τη Facebook: Αγωγή για να διαχωριστεί από Instagram και WhatsApp

Η Facebook μπορεί να καυχιέται ότι έχει κάτω από την ομπρέλα της τρεις εκ των δημοφιλέστερων υπηρεσιών στον κόσμο, το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο, το Instagram και το WhatsApp, αλλά αυτό ενδέχεται να αλλάξει στο μέλλον λόγω της αγωγής που κατέθεσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FCC - Federal Trade Commission) μαζί με τις κυβερνήσεις 46 πολιτειών των ΗΠΑ για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, η αγωγή εστιάζει κυρίως στην εξαγορά του Instagram, διότι με αυτήν την κίνηση η Facebook είχε ως ξεκάθαρο στόχο να απαλλαγεί από έναν πιθανό μεγάλο ανταγωνιστή, κάτι που αποκαλύπτεται από emails που ανταλλάχθηκαν εσωτερικά στην εταιρεία εκείνη την εποχή και αποκαλύφθηκαν πριν από μερικούς μήνες. Αυτή η αποκάλυψη ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν οι έρευνες και να καταλήξουμε στη μαζική αγωγή κατά της εταιρείας.

Η εξαγορά του Instagram ολοκληρώθηκε το 2012 έναντι $1 δισ., ένα ποσό που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει αστείο. Ο εισαγγελέας, μάλιστα, κατηγορεί τη Facebook πως χρησιμοποιήσε τεράστια ποσά για να εξαγοράσει πιθανούς ανταγωνιστές της προτού καταφέρουν οι τελευταίοι να φανούν απειλητικοί για την κυριαρχία της εταιρείας.

Ποιος ο σκοπός της αγωγής κατά της Facebook

Θα αναρωτιέστε αν έχει κάποιο νόημα αυτή η κίνηση από την FTC και τις κυβερνήσεις σχεδόν όλων των πολιτειών των ΗΠΑ. Η αγωγή, λοιπόν, ζητά από το δικαστήριο να ακυρώσει όχι μόνο την εξαγορά του Instagram, αλλά και αυτή του WhatsApp! Επιθυμεί, επίσης, οι δύο εφαρμογές-υπηρεσίες να μετατραπούν και πάλι σε ανεξάρτητες εταιρείες, καθώς και να αποτραπεί οποιαδήποτε παρόμοια μελλοντική ενέργεια της Facebook.

Οποιαδήποτε προσπάθεια καταπνίγει τον ανταγωνισμό, βλάπτει τις μικρές επιχειρήσεις, επιβραδύνει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, και μειώνει την ιδιωτικότητα, θα μας βρει αντιμέτωπους με όλες τις δυνάμεις μας.

Να σημειωθεί ότι δικαστήρια στις ΗΠΑ έχουν αποφανθεί στο παρελθόν πως η Facebook εκμεταλλεύεται τα δεδομένα των χρηστών από τις δύο εφαρμογές προς δικό της όφελος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άμεση διασύνδεση των εφαρμογών (η περίφημη ενοποίηση WhatsApp, Instagram, Messenger). Οι πρακτικές αυτές, μάλιστα, οδήγησαν τους ιδρυτές των Instagram και WhatsApp να διαφωνήσουν κάθετα με τη Facebook και να αποχωρήσουν από την εταιρεία.

zuck-frown.jpg

Ποια η αντίδραση της Facebook

Η Facebook προετοιμαζόταν εδώ και μήνες για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αγωγής, διότι υπήρχαν αρκετές ενδείξεις από την έναρξη της έρευνας το καλοκαίρι του 2019. Σε γενικές γραμμές, η εταιρεία ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα Instagram και WhatsApp θα εξελισσόταν σε σοβαρούς ανταγωνιστές για την ίδια, ενώ θεωρεί πως έχουν φτάσει στο σημείο που βρίσκονται τώρα χάριν στη δυναμική της Facebook.

Η ιστορία θα τραβήξει για αρκετό καιρό και ενδεχομένως θα αποτελέσει οδηγό για παρόμοιες αγωγές περί αντιμονοπωλιακών πρακτικών που έχουν ήδη κατατεθεί κατά της Google και της Apple, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα Axios και αποτελεί δημιουργία της Aïda Amer.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading