Νέο ψηφιακό νόμισμα ετοιμάζουν 7 κεντρικές συστημικές τράπεζες

Το ενδιαφέρον των συστημικών κεντρικών τραπεζών για τα κρυπτονομίσματα δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο, η πανδημία COVID19 και η αυξανόμενη κινητικότητα από μεγαθήρια τεχνολογίες (βλ. η Facebook με το Libra) φαίνεται ότι πυροδοτεί τις εξελίξεις για τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού νομίσματος ως εναλλακτική λύση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, 7 κεντρικές τράπεζες απ’ όλο τον κόσμο έχουν έρθει σε συνεννόηση για να επισπευθεί η ανάπτυξη ενός “ανθεκτικού” ψηφιακού νομίσματος που θα είναι προσβάσιμο με χαμηλό ή μηδαμινό κόστος και θα προστατεύεται από ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονται η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό των ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχει μέλος από την Κίνα.

Ουσιαστικά, οι εμπλεκόμενοι στο project δημιουργίας νέου ψηφιακού νομίσματος έχουν βάλει ως στόχο να προλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα και φυσικά να απομονώσουν την Κίνα που ήδη έχει ξεκινήσει μέσω της Λαϊκής Τράπεζας το δικό της project με σκοπό να εξισώσει το yuan με το δολάριο.

Αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια, οι οποίες ίσως αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διακινείται το χρήμα στην αγορά.

[via]

Loading