Netflix, PayPal, TikTok κ.ά. αποσύρουν τις υπηρεσίες τους από τη Ρωσία

Με κάθε ειλικρίνεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι κινητοποιήσεις των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για τον ψηφιακό αποκλεισμό της Ρωσίας θα καταφέρουν να την πείσουν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για την ιστορία, ωστόσο, μπορούμε να αναφέρουμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

Μόλις πριν από λίγη ώρα ήταν σειρά της Netflix να ανακοινώσει πως σταματά τη λειτουργία της υπηρεσίας streaming στη Ρωσία, όπου στην παρούσα φάση διαθέτει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενεργούς συνδρομητές, και παράλληλα παύει όλες τις παραγωγές και εξαγορές που δουλεύει τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα το TikTok ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται νέα uploads και live streaming από τη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω της υπηρεσίας της. Η αντίδραση αυτή έρχεται ως απάντηση στο νέο νομοσχέδιο περί “fake news” που πέρασε στη Ρωσία, στο πλαίσιο του οποίου μπλοκάρεται και το Facebook.

Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν από τις Sony, Paramount Pictures, Disney και Warner Bros. με αναβολή των προβολών των νέων παραγωγών τους, ενώ από τον χώρο του gaming είχαμε την παύση των πωλήσεων από τις Activision, Microsoft, EA, CD Projekt RED και Epic Games. Μη ξεχνάμε ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τόσο η Google, όσο και οι Apple και Samsung που σταμάτησαν επίσης τις πωλήσεις στη Ρωσία.

Τέλος από τον οικονομικό τομέα, οι PayPal, Mastercard και Visa προχώρησαν σε αναστολή των υπηρεσιών τους στη Ρωσία, ενώ οι ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν την αποπομπή των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT.

Loading