Neuralink: Το εμφύτευμα της προκαλεί ακραίους πόνους και θάνατο στα πειραματόζωα

Μόλις πριν από 3 εβδομάδες ήρθε στη δημοσιότητα μια αγγελία της Neuralink που σχετίζεται με την έναρξη κλινικών δοκιμών του περίφημου εμφυτεύματος της σε ανθρώπους, καθώς η εταιρεία του Elon Musk έκρινε πως οι δοκιμές σε μακάκους και γουρούνια ήταν επιτυχημένες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά.

Η Επιτροπή για την Υπεύθυνη Ιατρική των ΗΠΑ (PCRM - Physicians Committee for Responsible Medicine) κατέθεσε την αναφορά της για τα πειράματα της Neuralink στα ζώα σημειώνοντας ότι προκαλούν ακραίους πόνους στους μακάκους. Η αναφορά βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και περιγράφει λεπτομερώς τα πειράματα που έγιναν σε μακάκους στο University of California μεταξύ 2017 και 2020. H επιτροπή κατηγορεί τη Neuralink και το πανεπιστήμιο ότι έχουν προβεί σε 9 παραβιάσεις του Ομοσπονδιακού νόμου για την ασφάλεια των ζώων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η πλειοψηφία (αν όχι όλοι) των μακάκων αντιμετώπισε φριχτούς πόνους λόγω της ανεπαρκούς φροντίδας και της άκρως επεμβατικής εμφύτευσης στο κεφάλι τους κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Επιπλέον, τονίζουν πως το εμφύτευμα της Neuralink προκάλεσε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στα ζώα, θέτοντας σε υψηλό κίνδυνο στην υγεία τους, αλλά και την ακεραιότητα της έρευνας.

Το δίκτυο RT σημειώνει πως ένας μακάκος που συμμετείχε στα πειράματα διαπιστώθηκε ότι έλειπαν τα άκρα του, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται σε αυτοακρωτηριασμό ή άλλο απροσδιόριστο τραύμα, με αποτέλεσμα να του γίνει ευθανασία. Ένας άλλος μακάκος βρέθηκε με τρύπες στο κρανίο του, οι οποίες ήταν απαραίτητες για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα, αλλά του προκάλεσαν οξεία λοίμωξη του δέρματος και οδηγήθηκε και αυτός σε ευθανασία. Τέλος, ένας τρίτος μακάκος που κατάφερε να επιβιώσει από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος βρέθηκε στη συνέχεια να κάνει διαρκώς εμετούς και να λαχανιάζει, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κατέρρευσε εξαντλημένος και πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Η επιτροπή σημειώνει πως 3 από τους 15 μακάκους απεβίωσαν λόγω των πειραμάτων της Neuralink σε αυτό το χρονικό διάστημα (2017 - 2020) και μένει να δούμε ποια θα είναι η απόφαση των αρμόδιων αρχών για τη συνέχιση των πειραμάτων.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading