Neuralink: Το εμφύτευμα του Elon Musk θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα στο επόμενο εξάμηνο (λέει ο ίδιος...)

Η προγραμματισμένη εκδήλωση της Neuralink είχε να δώσει ορισμένα νέα στοιχεία για την αμφιλεγόμενη τεχνολογία εμφυτευμάτων που ετοιμάζει η εταιρεία, ενώ δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι πομπώδεις δηλώσεις από τον Elon Musk που δεν μοιάζει να πτοείται από τις προηγούμενες αστοχίες του.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ο Musk τόνισε πως έχουν καταθέσει την πλειοψηφία των απαιτούμενων εγγράφων στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να λάβουν άδεια έναρξης κλινικών δοκιμών της τεχνολογίας της Neuralink σε ανθρώπους. Πλέον εκτιμά πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν εμφύτευση στο κεφάλι εθελοντή, ενώ ισχυρίστηκε ότι θα δεχόταν να τοποθετήσει και ο ίδιος εμφύτευμα σε κάποια φάση στο μέλλον. Στο παρελθόν, βέβαια, είχε πει πως θα κάνουν δοκιμές σε ανθρώπους από το 2020…

Σε περίπτωση που δεν θυμάστε, η Neuralink ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να αναπτύξει εμφυτεύματα που θα μπορούν να τοποθετηθούν στον εγκέφαλο και να δημιουργήσουν μια διεπαφή ανθρώπου - υπολογιστή για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη τους. Μία συσκευή - εμφύτευμα θα μπορούσε πραγματικά να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα. Πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι όλες οι αισθήσεις μας, όπως η όραση, η ακοή, η αφή, ο πόνος είναι απλά ηλεκτρικά σήματα που στέλνουν οι νευρώνες από τον εγκέφαλο. Εάν καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτά τα σήματα, τότε θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε πολλές παθήσεις όπως απώλεια μνήμης, απώλεια ακοής, κατάθλιψη, παράλυση, αϋπνία, σχιζοφρένεια, άγχος, εξαρτήσεις, ισχαιμικά επεισόδια κλπ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκε πληθώρα πειραμάτων σε μαϊμούδες και γουρούνια, και η αλήθεια είναι ότι είδαμε εντυπωσιακά demos μέχρι να βγουν στην δημοσιότητα αναφορές για φρικτούς πόνους και θανάτους. Αρκετοί ίσως θυμάστε την μαϊμού που παίζει Pong. Τώρα, παρουσίασαν μαϊμούδες που φορτίζουν τις συσκευές τους και γράφουν προτάσεις, αλλά και ένα γουρούνι να τρέχει σε διάδρομο γυμναστικής.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι και η τελευταία χθεσινή εκδήλωση της Neuralink αφορά περισσότερο το τεχνικό σκέλος και την προσέγγιση ενδιαφερόμενων που θα ήθελαν να εργαστούν στην εταιρεία, παρά σε παρουσίαση τελικού προϊόντος. Το παραδέχτηκε και ο Elon Musk, ο οποίος ανέφερε ότι αναζητούν προσωπικό για να καλύψει διάφορες θέσεις με σκοπό να μετατρέψουν το πρωτότυπο σε προϊόν.

[via]

Loading