Neuralink: Στο στόχαστρο της USDA για τους θανάτους των πειραματόζωων

Ο Elon Musk ήταν για άλλη μια φορά ιδιαίτερα φιλόδοξος στις δηλώσεις του στην πρόσφατη παρουσίαση της Neuralink, αναφέροντας ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα καταφέρουν να πάρουν άδεια για τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της τελευταίας σε ανθρώπους, ενώ τόνισε πως θα μπορούσε και ο ίδιος να έχει ένα ήδη στο κεφάλι του και να μην το γνωρίζουμε καν. Παρόλα αυτά, δεν θα είναι και τόσο εύκολο να πείσει τους αρμόδιους φορείς για την πολυπόθητη έγκριση, καθώς δεν είναι λίγες οι αναφορές για τις συνθήκες διεξαγωγής των πειραμάτων και τις επιπτώσεις των εμφυτευμάτων στα ζώα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το USDA (US Department of Agriculture) έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για τυχόν παραβιάσεις των κανονισμών στο πλαίσιο της διεξαγωγής των πειραμάτων της Neuralink στα ζώα. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές που αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πως η εταιρεία βιάζεται να προχωρήσει στις εμφυτεύσεις με αποτέλεσμα να προκαλεί αναίτιο πόνο και θανάτους. Γίνεται λόγος για περισσότερους από 1500 θανάτους από το 2018 μέχρι σήμερα.

Ο αριθμός αυτός, βέβαια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι η Neuralink παραβιάζει τους κανονισμούς και πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει περάσει με επιτυχία όλους τους ελέγχους της USDA στις εγκαταστάσεις της. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, τονίζουν πως ο Elon Musk έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλές αποτυχημένες απόπειρες εμφύτευσης και πολύ περισσότεροι θάνατοι απ’ ό,τι αναμενόταν.

Από άλλες «μαρτυρίες» έχει ακουστεί ότι ο Musk παρακίνησε τους εργαζόμενους να δουλέψουν πιο εντατικά σαν να έχουν μια βόμβα δεμένη στο κεφάλι τους και τους απείλησε λέγοντας πως θα πυροδοτήσει την αποτυχία της εταιρείας εάν δεν παρουσιάσουν πρόοδο, κάτι που εκλήφθηκε ως προάγγελος κλεισίματος του project. Νωρίτερα φέτος απέστειλε σε όλους ένα email με ένα άρθρο για μια Ελβετική εταιρεία που κατάφερε να βοηθήσει έναν παράλυτο να περπατήσει ξανά χάριν στο δικό της εμφύτευμα και τόνισε για ακόμα μία φορά ότι «τρελαίνεται διότι δεν προχωράνε γρήγορα».

Το πρακτορείο Reuters εμβάθυνε περισσότερο στα έγγραφα που πήρε στα χέρια του και ανακάλυψε πως 4 πειράματα σε 86 γουρούνια και 2 μαϊμούδες είχαν αμφισβητηθεί έντονα λόγω ανθρώπινων λαθών, αλλά συνεχίστηκαν κανονικά και οδήγησαν σε ακόμη περισσότερους αναίτιους θανάτους. Ένας από τους εργαζόμενους έγραψε μήνυμα σε ιδιαίτερα έντονο ύφος όπου ανέφερε πως οι βιαστικές επεμβάσεις δεν επιτρέπουν την σωστή προετοιμασία και η τρομερή πίεση στο προσωπικό οδηγεί αναπόφευκτα σε περισσότερα ανθρώπινα λάθη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις το εμφύτευμα τοποθετήθηκε σε λάθος σημείο και αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα γουρούνια για να μην υποφέρουν.

Όσο έρχονται στην δημοσιότητα τέτοιες ειδήσεις, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να δοθεί έγκριση στη Neuralink για πειράματα σε ανθρώπους, τουλάχιστον όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο θα ήθελε ο Musk.

[via]

Loading