Neuralink: Ώρα να δείτε μια μαϊμού να παίζει Pong με το μυαλό της

Τον περασμένο Αύγουστο ο Elon Musk πραγματοποίησε μια παρουσίαση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Neuralink, η εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή μικροσκοπικών εμφυτευμάτων για να “ενισχύσει” τον εγκέφαλο του ανθρώπου και να θεραπεύσει σοβαρά ψυχικά και σωματικά προβλήματα. Πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλύψει πως ενσωμάτωσαν το εμφύτευμα σε μια μαϊμού και η τελευταία μπορούσε να παίζει video games με το μυαλό της, ενώ τώρα δημοσιεύει νέο υλικό επίδειξης της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή με τη μαϊμού να παίζει το πασίγνωστο παιχνίδι Pong.

Σε προηγούμενο χρόνο είχαμε δει την εμφύτευση στους εγκεφάλους γουρουνιών με σκοπό να αποδειχθεί ο τρόπος λειτουργίας της μικροσκοπικής συσκευής. Συγκεκριμένα, η Neuralink είχε δείξει πως πραγματοποιείται η εγγραφή της δραστηριότητας των νευρώνων μέσω των ηλεκτροδίων του εμφυτεύματος όταν τα γουρούνια μύριζαν ένα στιλό, με τα νευρικά σήματα να αποκωδικοποιούνται και να μεταφράζονται σε εντολές σε διάφορες συσκευές.

Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές της Neuralink προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εντελώς ασύρματη έκδοση του εμφυτεύματος που θα μπορέσει να προσφέρει μια πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης σε παράλυτους ή/και τετραπληγικούς ασθενείς. Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες η BrainGate (μια κοινοπραξία νευροεπιστημόνων) αποκάλυψε πως κατασκεύασε το πρώτο ασύρματο σύστημα μετάδοσης νευρικών σημάτων στο ίδιο εύρος συχνοτήτων των αντίστοιχων ενσύρματων συστημάτων. Για να τα καταφέρουν χρησιμοποιούν μια διάταξη 200 ηλεκτροδίων που συγκεντρώνουν το πλήρες φάσμα των νευρικών σημάτων που προέρχεται από το τμήμα του εγκεφάλου για την κίνηση, και στη συνέχεια το διοχετεύουν στο εμφύτευμα που πραγματοποιεί την ασύρματη εκπομπή τους στην επιθυμητή εξωτερική συσκευή (π.χ. κάποιο πρόσθετο μέλος, υπολογιστή, drone κλπ.) για να εκτελεστεί η ενέργεια που σκέφτεται ο χρήστης.

Στην περίπτωση της μαϊμούς που παίζει Pong, έχουν τοποθετήσει δύο τέτοιες διατάξεις ηλεκτροδίων στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου της για να καταγράφονται τα σήματα που αντιστοιχούν στις κινήσεις που πραγματοποιεί με το joystick. Τα δεδομένα φτάνουν μέσω Bluetooth στο λογισμικό που τα αποκωδικοποιεί και σταδιακά συγκεντρώνεται ικανός αριθμός για να γίνουν οι αντιστοιχίες στις κινήσεις που επιθυμεί να πραγματοποιήσει η μαϊμού με το joystick. Με αυτόν τον τρόπο, το λογισμικό αρχίζει να προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατεύθυνση και την ταχύτητα των κινήσεων βασισμένο αποκλειστικά στη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Για να αποδείξουν την εξέλιξη του συστήματος, οι ερευνητές αποσύνδεσαν το joystick και το άφησαν στα χέρια της μαϊμούς για να το κουνά προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Παρόλα αυτά, η πραγματική κίνηση στο παιχνίδι Pong εκτελούνταν από το λογισμικό που αποκωδικοποιούσε τα νευρικά σήματα της!

Ακούγεται υπερβολικά απλοϊκό για την ώρα, αλλά θεωρείται θεμελιώδης εξέλιξη για να φτάσουν στον στόχο της διαχείρισης πρόσθετων μελών με υψηλή ακρίβεια και φυσικότητα μέσω ασύρματων εντολών που έρχονται από κάποιο μικροσκοπικό εμφύτευμα στον εγκέφαλο. Τρελό project, θα χρειαστούν πολλά χρόνια έρευνας, αλλά η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…

Διαβάστε επίσης:

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading