Neuralink: Υπόσχεση για θεραπεία ασθενειών του εγκεφάλου ή αυτοκτονία;

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Elon Musk αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Neuralink, το πολύ φιλόδοξο project που επιχειρεί να παντρέψει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με εμφυτεύματα που θα εκτοξεύσουν τις δυνατότητές του. Από τότε, η εταιρεία έχει υπερδιπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της (από 20 σε 45 άτομα) και παρά τον πομπώδη χαρακτήρα του κ. Musk, έχει καταφέρει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Αυτή η “περίοδος σιωπής” διεκόπη από τον ίδιο τον Musk με αφορμή την παρουσία του στο podcast του Lex Fridman με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς ο εκκεντρικός οραματιστής δισεκατομμυριούχος δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Neuralink θα έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει πολλές ασθένεις που σχετίζονται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Από τη σχιζοφρένεια και τη νόσο Alzheimer μέχρι την απώλεια μνήμης και τον αυτισμό.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Musk καταφεύγει σε δηλώσεις που προκαλούν τον ενθουσιασμό (και ταυτόχρονα δημιουργούν αμφιβολίες), αλλά το γεγονός ότι συμπεριέλαβε τον αυτισμό στις “ασθένειες” προκάλεσε αντιδράσεις. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ο αρμόδιος φορέας στις ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνει τον αυτισμό στις ασθένειες, αλλά τον περιγράφει ως μια αναπτυξιακή αναπηρία που μπορεί να προκαλέσει διαφοροποιήσεις στην κοινωνική και επικοινωνιακή ικανότητα του ατόμου.

Όπως εξήγησε ο κ. Thomas W. Frazier, επιστημονικός σύμβουλος του οργανισμού Autism Speaks, στην ιστοσελίδα Mashable,

Η εμπειρία που βιώνει το κάθε άτομο με τον αυτισμό είναι μοναδική και γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πως υπάρχει ένα αυτισμός για να μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια θεραπεία.

Η ιατρική κοινότητα συστήνει ως πιο ορθότερη αντιμετώπιση του αυτισμού ως μέρος της προσωπικότητας ενός ατόμου και όχι ως πρόβλημα που πρέπει να “λυθεί”. Στην περίπτωση της νόσου Alzheimer έχουν γίνει έρευνες και στο παρελθόν για τη χρήση εμφυτευμάτων που θα διεγείρουν με ηλεκτρισμό συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, αλλά αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με το concept της Neuralink για διεπαφή ανθρώπινου εγκεφάλου και υπολογιστή.

Η όλη ιστορία έχει γίνει θέμα τις τελευταίες ώρες, διότι μοιάζει ο Musk να μην γνωρίζει ακριβώς με τι ασχολείται η Neuralink (και όχι μόνο) με αποτέλεσμα να προβαίνει σε δηλώσεις που αρχικά εντυπωσιάζουν και στη συνέχεια προβληματίζουν ή δημιουργούν πολύ λανθασμένες προσδοκίες. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν αποκάλυψε ως μέγιστο κίνητρο της Neuralink το πάντρεμα του ανθρώπου με την Τεχνητή Νοημοσύνη, διότι πιστεύει πως η Ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσει πολύ μεγάλο κίνδυνο για την Ανθρωπότητα λόγω των τρομερών δυνατοτήτων της.

Έως ένα σημείο ίσως αυτή να είναι η λύση για να καταφέρει η Ανθρωπότητα να εξελιχθεί στο επόμενο επίπεδο, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος. Η εκτίμηση της κ. Susan Schneider, διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας “AI, Mind and Society” του Πανεπιστημίου του Connecticut, είναι πως η συμβίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια κακή ιδέα. Πιστεύει πως με τον καιρό το “ανθρώπινο” κομμάτι αυτού του υπερεγκεφάλου (αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο αδόκιμος όρος) θα γίνει περιττό και αναλώσιμο, ενώ το “τεχνητό” κομμάτι θα εξελίσσεται και θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των λειτουργιών.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξεταστεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια ένα τέτοιο εγχείρημα και γενικότερα η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, και ίσως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εξωστρέφεια από πλευράς Neuralink για το project της. Τα ίδια πάνω κάτω συζητήσαμε και πριν από λίγο καιρό στο συνέδριο Kaspersky NEXT 2019 στη Λισαβόνα, οπότε αν δεν είχατε διαβάσει το σχετικό άρθρο μας, είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνετε, εφόσον σας ενδιαφέρει το ζήτημα.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Needpix.

[via]

Loading