Το σχέδιο του Elon Musk για την Ανθρωπότητα ξεπερνά τα πιο τρελά σας όνειρα και ξεκινά σε 4 χρόνια

Στα τέλη του περασμένου μήνα σας ενημερώσαμε για τη Neuralink, το νέο εγχείρημα του αεικίνητου Elon Musk που έχει ως στόχο τη διασύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τους υπολογιστές. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια του Musk και της νέας εταιρείας μέσα από μια τεράστια ανάλυση της ιστοσελίδας WaitButWhy (αξίζει να τη διαβάσετε όλη εδώ).

Ουσιαστικά, ο Musk επιβεβαιώνει τον λόγο ύπαρξης της Neuralink, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ ανθρώπινου εγκεφάλου και υπολογιστή. Εμφανίζεται, μάλιστα, τόσο αισιόδοξος που πιστεύει ότι σε περίπου τέσσερα χρόνια θα μπορούν να θεραπεύσουν συνανθρώπους μας με σοβαρούς εγκεφαλικούς τραυματισμούς (όπως εγκεφαλικά, όγκους, αιματώματα κλπ). Παρόλα αυτά, η μαζική χρήση της τεχνολογίας τους βρίσκεται τουλάχιστον 8-10 χρόνια μακριά.

Διαβάστε επίσης: Η Facebook ετοιμάζει τεχνολογίες για να πληκτρολογείς με το μυαλό και να ακούς με το δέρμα

Σε ό,τι αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους της Neuralink, η γενική ιδέα αφορά την ευρεία ανάπτυξη και χρήση εγκεφαλικών εμφυτευμάτων ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους για να ενισχύσουν διάφορους τομείς της καθημερινότητας τους. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την επικοινωνία, υπό την έννοια ότι ο ένας συνομιλητής θα μπορεί να μεταφέρει τις σκέψεις του απευθείας στον εγκέφαλο του άλλου συνομιλητή με...upload στον εγκέφαλο του, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλά ο καθένας.

Μια τέτοια επιτάχυνση στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων θα μπορούσε να τους δώσει σαφέστατο προβάδισμα έναντι στην ολοένα εξελισσόμενη τεχνητή νοημοσύνη -- για την οποία επίσης πιστεύει ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα ξεπεράσει τον άνθρωπο --, καθώς κάποτε θα μπορούσε να μετατραπεί όλη η ανθρωπότητα σε έναν τεράστιο εγκέφαλο με αποτέλεσμα την εκτόξευση της προόδου μας.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, επομένως, θα κρατήσουμε για την ώρα τον πιο κοντινό στόχο της θεραπείας (ή έστω της προσπάθειας για θεραπεία) εγκεφαλικών τραυματισμών και για τα υπόλοιπα βλέπουμε...

Υπενθυμίζουμε ότι η Neuralink έχει έδρα την California και έχει δηλωθεί ως εταιρεία που πραγματοποιεί έρευνες στον τομέα της Ιατρικής, ενώ έχει ήδη προσλάβει πληθώρα κορυφαίων ακαδημαϊκών του κλάδου των Νευροεπιστημών, της Ηλεκτρονικής και της Νανοτεχνολογίας.

[via]

 

Loading