Neuralink: Άκυρο από την FDA για την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους

Στις αρχές του 2022, η Neuralink κατέθεσε αίτηση προς την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να λάβει την έγκριση προκειμένου να ξεκινήσει τις κλινικές δόκιμες του εμφυτεύματος της σε ανθρώπους, αλλά φαίνεται ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα περίμενε ο Elon Musk.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επτά ενεργά και πρώην στελέχη του FDA αναφέρουν πως θα η αίτηση έχει ήδη απορριφθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν την επιτροπή σε αυτήν την απόφαση.

Οι δοκιμές της Neuralink σε ζώα έχουν ξεκινήσει από το 2018 και το επόμενο βήμα στους ανθρώπους θεωρείται μείζονος σημασίας για να καταστεί βιώσιμο το project. Συνήθως η FDA λαμβάνει αιτήσεις για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αφότου έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία τουλάχιστον δύο κύκλοι δοκιμών σε ζώα. Παρότι δεν έχει γίνει γνωστό πόσες τέτοιες μελέτες έχει διενεργήσει η Neuralink, η FDA σημειώνει πως για να δοθεί έγκριση απλά για ένα φάρμακο χρειάζονται περίπου 8,5 χρόνια, άρα χρόνος αρκετά μεγαλύτερος από την ίδια την ύπαρξη της Neuralink.

Αν για κάτι φημίζεται ο Elon Musk είναι η ανυπομονησία του και γι’ αυτό, άλλωστε, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμφυτεύματος της Neuralink στα τέλη του 2020. Δεν συμμερίζεται, όμως, την ίδια φιλοσοφία και η FDA, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν λείπουν οι αναφορές για τραγικές επιπτώσεις στα ζώα που έλαβαν το εμφύτευμα.

Αξίζει να παραθέσουμε την άποψη του Kip Ludwig, πρώην επικεφαλής του τμήματος Νευροεπιστημών του US National Institute of Health:

Η Neuralink δεν φαίνεται ότι έχει την σωστή νοοτροπία και την εμπειρία που απαιτείται για να εισέλθει στην αγορά των νευρωνικών εμφυτευμάτων. 

[via]

Loading