Ο πρώτος ασθενής με εμφύτευμα της Neuralink δηλώνει ότι βελτιώθηκε ριζικά η ζωή του

Η Neuralink, η startup εταιρεία νευροεπιστημών του Elon Musk, είχε μια σειρά από επιτυχίες με τον πρώτο της άνθρωπο-δοκιμαστή, στον οποίο εγκαταστάθηκε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλό του. Ωστόσο, δεν ήταν αψεγάδιαστο. Την Τετάρτη, η εταιρεία περιέγραψε ένα πρόβλημα με το εμφύτευμα, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, έχει πλέον επιλυθεί.

Το πρόβλημα προέκυψε από τα νήματα του εμφυτεύματος. Μετά από μια επιτυχημένη επίδειξη του συστήματος σε έναν εθελοντή ασθενή, τα νήματα αυτά αποσύρθηκαν κατά κάποιο τρόπο από τον εγκέφαλο και προκάλεσαν κάποια απώλεια δεδομένων. Η εταιρεία αναφέρει ότι τροποποίησε τον αλγόριθμο καταγραφής ώστε να είναι πιο ευαίσθητος και έκανε κάποιες άλλες βελτιώσεις προκειμένου να αυξήσει τη ροή των δεδομένων.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Noland Arbaugh ήταν το πρώτο άτομο στο οποίο τοποθετήθηκε το εμφύτευμα και έκτοτε έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο. Ο Arbaugh, ο οποίος κατέστη τετραπληγικός μετά από ένα ατύχημα το 2016, είναι σε θέση να εκτελεί διάφορες εργασίες μόνο με το μυαλό του. Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να περιηγηθεί στο Διαδίκτυο, να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του και να παίξει βιντεοπαιχνίδια όπως το σκάκι, το Civilization VI και το Mario Kart 8 στο Nintendo Switch.

Τις καθημερινές, ο Noland συμμετέχει σε ερευνητικές συνεδρίες για έως και οκτώ ώρες καθημερινά. Τον υπόλοιπο χρόνο και τα Σαββατοκύριακα, χρησιμοποιεί το εμφύτευμα για προσωπική χρήση. Συνολικά, μοιράζει τον χρόνο του εξίσου μεταξύ άσκησης και ψυχαγωγίας. Η Neuralink εξηγεί ότι το τυπικό μέτρο για την ταχύτητα και την ακρίβεια του ελέγχου του δρομέα είναι τα bits ανά δευτερόλεπτο (BPS). Όσο υψηλότερο είναι το νούμερο, τόσο το καλύτερο.

Κατά την πρώτη κιόλας ερευνητική συνεδρία, ο Noland έφτασε στο επίπεδο των 8 BPS. Πάντως, πιο σημαντικά από τη βαθμολογία είναι τα οφέλη στην καθημερινή ζωή του Noland, και όπως λέει ο ίδιος, το Link τον βοήθησε να επανασυνδεθεί με τον κόσμο, τους φίλους και την οικογένεια του, καθώς και να του δώσει τη δυνατότητα να κάνει πράγματα μόνος του ξανά χωρίς τη συνεχή ανάγκη για βοήθεια.

Η Neuralink ισχυρίζεται ότι θέλει να επεκτείνει τις ικανότητες του Arbaugh στο μέλλον. Στους στόχους συμπεριλαμβάνεται να μπορεί να δακτυλογραφεί καθώς και να ελέγχει ρομποτικά χέρια, αναπηρικά αμαξίδια και άλλες τεχνολογίες μόνο με τον εγκέφαλο του.

[Neuralink]

Loading