Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 στους Dr. Peter Higgs και Dr. Francois Englert για το “σωματίδιο του Θεού”

peter_higgs

Η δικαίωση για τους Dr. Peter Higgs και Dr. Francois Englert ήρθε τελικά σε ηλικία 84 και 80 ετών αντίστοιχα, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών ότι θα τους απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs (γνωστό και “σωματίδιο του Θεού”), η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε πρόσφατα χάριν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.

Ο Higgs είχε προβλέψει την ύπαρξη του ομώνυμου σωματιδίου πριν από 50 χρόνια (το 1964), αλλά τον είχαν ήδη προλάβει για δύο εβδομάδες οι Englert και Brout (απεβίωσε το 2011) με μια εργασία που περιέγραφε την ύπαρξη ενός αόρατου πεδίου ενέργειας που έχει την ιδιότητα να προσδίδει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια.

Ο Dr. Peter Higgs δήλωσε:

“Είμαι συγκλονισμένος για την παραλαβή αυτού του βραβείου και θέλω να ευχαριστήσω τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην ανακάλυψη αυτού του νέου σωματιδίου, την οικογένεια μου, φίλους και συναδέλφους για την υποστήριξη τους”

francois-englert

Ο Dr. Francois Englert συμπλήρωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη:

“Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος για την αναγνώριση που γίνεται με αυτό το βραβείο. Τι περισσότερο θέλετε να πω;”

Όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους αρκετοί θεωρητικοί φυσικοί, η επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου Higgs ίσως αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να το καταλάβουμε. Επομένως, θα πρέπει περιμένουμε τουλάχιστον 2-3 δεκαετίες για να δούμε (όσοι προλάβουμε…) τις πραγματικές επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης.

Μέχρι τότε, αξίζει να διαβάσετε τα παρακάτω:

Ανακοινώθηκε επίσημα η εύρεση του “Σωματιδίου του Θεού” (Higgs Boson)

Βρέθηκε το Σωματίδιο του Θεού (μποζόνιο Higgs)!

Higgs Boson: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το “Σωματίδιο του Θεού”

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Featured, Misc, Science and tagged . Bookmark the permalink.