Ο Elon Musk στέλνει το πρώτο tweet συνδεδεμένος στο δορυφορικό δίκτυο Starlink

Την περασμένη εβδομάδα η SpaceX ζήτησε έγκριση για να θέσει σε τροχιά επιπλέον 30.000 δορυφόρους για το δίκτυο Starlink, με το οποίο φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση στο Internet σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ή υποανάπτυκτες περιοχές. Για να λειτουργήσει όπως το οραματίζεται θα χρειαστεί περίπου 42.000 δορυφόρους (για τους 12.000 έχει λάβει ήδη έγκριση) και έχει κάνει την αρχή από τον περασμένο Μάιο με 60 δορυφόρους που έφτασαν στον προορισμό τους με τη βοήθεια ενός επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου Falcon 9.

Ο λόγος που επανερχόμαστε στο θέμα έχει να κάνει με την πρώτη πραγματική δοκιμή του δικτύου, καθώς ο Elon Musk έστειλε το tweet που μπορείτε να δείτε παρακάτω χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά το δίκτυο Starlink, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών.

Οι δορυφόροι αυτοί θα παραμένουν σε τροχιά σε ύψος μόλις 1600km και ο καθένας τροφοδοτείται από μόλις ένα ηλιακό panel. Όλοι μαζί θα σχηματίσουν αυτό το δίκτυο που θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα έως 1Gbps και με μέγιστη καθυστέρηση μόλις 25ms, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Δορυφορικό Internet υπάρχει και σήμερα, αλλά η διαφορά είναι ότι αυτοί οι δορυφόροι βρίσκονται σε ύψος 35.000km με αποτέλεσμα το εύρος κάλυψης να είναι μεγάλο, αλλά η πρόσβαση να έχει σκαμπανεβάσματα και οι ταχύτητες να είναι μικρές. Η χρήση τόσων χιλιάδων δορυφόρων σε μικρότερο ύψος θα λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά εκφράζονται ανησυχίες για την μεγάλη συσσώρευση δορυφόρων σε αυτή τη ζώνη και του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση συγκρούσεων.

Οι πρώτες δοκιμές του Starlink θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά σε ΗΠΑ και Καναδά.

Loading