Η SpaceX ζητά έγκριση για επιπλέον 30.000 δορυφόρους για το δίκτυο Starlink

Η SpaceX έχει πάρει ήδη το πράσινο φως για να θέσει σε τροχιά 12.000 δορυφόρους για να στήσει το δίκτυο Starlink, με σκοπό να παρέχει πρόσβαση στο Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει “αμολύσει” μόλις 60 δορυφόρους για αυτόν τον σκοπό, επομένως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ζητά έγκριση για ακόμη 30.000 δορυφόρους από τώρα!

Το Starlink είναι ένα ακόμη φιλόδοξο σχέδιο του Elon Musk που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περισσότερα από $10 δισ. για να γίνει πραγματικότητα, με τον ευγενή σκοπό να δώσει πρόσβαση στο Internet σε απομακρυσμένες περιοχές, αναπτυσσόμενες χώρες και γενικότερα μέρη όπου είτε δεν υπάρχει δίκτυο, είτε αυτό είναι περιορισμένης δυναμικής, είτε είναι πολύ ακριβή η πρόσβαση για τον κάθε πολίτη.

Για να λειτουργήσει όπως το οραματίζεται ο κ. Musk, απαιτούνται τουλάχιστον 42.000 δορυφόροι και γι’ αυτό η SpaceX ζητά την άδεια της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών ITU (International Telecommunication Union), ο ρόλος της οποίας είναι να ελέγχει το φάσμα συχνοτήτων και να οργανώνει τις τροχιές των δορυφόρων. Σε περίπτωση που δώσει έγκριση για ακόμη 30.000 δορυφόρους, αυτό δεν σημαίνει ότι η SpaceX θα προχωρήσει άμεσα στην αποστολή τους. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να παραστεί πραγματικά η ανάγκη για κάτι τέτοιο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη “φουρνιά” των 12.000 δορυφόρων θα έχει πάρει θέσει από τα μέσα του 2020, αν όλα πάνε σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα.

Οι δορυφόροι αυτοί θα παραμένουν σε τροχιά σε ύψος μόλις 1600km και ο καθένας τροφοδοτείται από μόλις ένα ηλιακό panel. Όλοι μαζί θα σχηματίσουν αυτό το δίκτυο που θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα έως 1Gbps και με μέγιστη καθυστέρηση μόλις 25ms, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Δορυφορικό Internet υπάρχει και σήμερα, αλλά η διαφορά είναι ότι αυτοί οι δορυφόροι βρίσκονται σε ύψος 35.000km με αποτέλεσμα το εύρος κάλυψης να είναι μεγάλο, αλλά η πρόσβαση να έχει σκαμπανεβάσματα και οι ταχύτητες να είναι μικρές. Η χρήση τόσων χιλιάδων δορυφόρων σε μικρότερο ύψος θα λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά εκφράζονται ανησυχίες για την μεγάλη συσσώρευση δορυφόρων σε αυτή τη ζώνη και του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση συγκρούσεων.

Οι πρώτες δοκιμές του Starlink θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά σε ΗΠΑ και Καναδά, οπότε, έχουμε κάτι να περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και από αυτό το μέτωπο.

[via]

Loading