Ο FDA ενέκρινε την κατανάλωση σολομού που έχει «καλλιεργηθεί» σε εργαστήριο

Μια νέα εποχή για τη διατροφή φαίνεται να ξεκινά, καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φορά την καλλιέργεια ψαριών σε εργαστήριο. Η εταιρεία Wildtype έλαβε επίσημη επιβεβαίωση από την αρχή ότι ο καλλιεργημένος σολομόςς της μπορεί να θεωρείται εξίσου ασφαλής με τα συμβατικά τρόφιμα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διάθεσή του στο τραπέζι των καταναλωτών.

Η σχετική επιστολή του FDA, που ανέφερε πως δεν έχει «καμία ερώτηση» σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος της Wildtype, σηματοδοτεί την τελική φάση της διαδικασίας έγκρισης για καλλιεργημένα ζωικά προϊόντα. Αν και η διαδικασία προεγκριτικής διαβούλευσης με το FDA είναι προαιρετική, θεωρείται κρίσιμη για την εμπορική αξιοπιστία και αποδοχή ενός τέτοιου προϊόντος στην αγορά.

Όπως εξηγεί η Dr. Emily Nytko-Lutz, νομικός με εξειδίκευση στις πατέντες της βιοτεχνολογίας, υπάρχουν και άλλες διαδρομές προς την έγκριση, όπως η αυτοβεβαίωση ασφάλειας ή η αναλυτική εξέταση ως πρόσθετο τροφίμων. Ωστόσο, η επιστολή «No Questions» του FDA αποτελεί μια μέση λύση που προσφέρει ρυθμιστική σαφήνεια χωρίς τις χρονοβόρες απαιτήσεις άλλων διαδικασιών.

Με την έγκριση αυτή, η Wildtype γίνεται η τέταρτη εταιρεία που παίρνει το πράσινο φως από τον αμερικανικό ρυθμιστικό φορέα για να διαθέσει στην αγορά καλλιεργημένα ζωικά προϊόντα. Ο εργαστηριακός σολομός της είναι πλέον διαθέσιμος προς παραγγελία στο εστιατόριο Kann στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη ανοίξει λίστα αναμονής για άλλα πέντε εστιατόρια που θα φιλοξενήσουν το προϊόν της στο μενού τους.

Η Wildtype έρχεται να προστεθεί σε μια μικρή αλλά διαρκώς αναπτυσσόμενη ομάδα πρωτοπόρων του κλάδου. Οι Upside Foods και Good Meat έχουν ήδη λάβει άδεια να πωλούν καλλιεργημένο κοτόπουλο στις ΗΠΑ, ενώ η Mission Barns έχει λάβει έγκριση από το FDA για το καλλιεργημένο ζωικό λίπος της από χοιρινό, αναμένοντας όμως και την τελική έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας (USDA), το οποίο εμπλέκεται στην εποπτεία των καλλιεργημένων κρεάτων.

Η αρμοδιότητα για την έγκριση τέτοιων καινοτόμων προϊόντων δεν είναι ενιαία. Ενώ το FDA έχει την πλήρη εποπτεία για τα καλλιεργημένα θαλασσινά, η ρύθμιση των υπόλοιπων καλλιεργημένων κρεάτων γίνεται από κοινού με το USDA, γεγονός που συχνά περιπλέκει τη διαδικασία.

Ωστόσο, η ευρύτερη αποδοχή αυτής της τεχνολογίας δεν είναι δεδομένη. Σε επίπεδο Πολιτειών, η νομοθεσία ποικίλλει σημαντικά, καθώς οκτώ πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει απαγορεύσεις στην κυκλοφορία καλλιεργημένου κρέατος. Το θέμα έχει αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις, μετατρεπόμενο σε πεδίο αντιπαράθεσης, κυρίως από συντηρητικούς κύκλους που προβάλλουν ενστάσεις ως προς την «τεχνητότητα» αυτών των τροφών.

[via]

Loading