Ο «πατέρας» της AI πιο ανήσυχος από ποτέ για το μέλλον της

Ο Dr Geoffrey Hinton, ένας από τους θεμελιωτές της τεχνολογίας των νευρωνικών δικτύων που στηρίζουν τις σημερινές γενετικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, συνεχίζει να εκφράζει έντονη ανησυχία για την ταχύτατη πρόοδο της τεχνολογίας που ο ίδιος βοήθησε να θεμελιωθεί.

Σε νέα συνέντευξή του στο CBS News, ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας παραδέχεται πως όταν άρχισε να αναπτύσσει «υπολογιστικά μυαλά» με λειτουργία παρόμοια της ανθρώπινης σκέψης, δεν περίμενε ότι θα φτάναμε στο σημερινό επίπεδο μέσα σε μόλις 40 χρόνια. «Δέκα χρόνια πριν δεν πίστευα ότι θα φτάναμε εδώ», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, όμως, όπως τονίζει, η εξέλιξη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνά ακόμη και το ρυθμό του Νόμου του Moore, με τις δυνατότητες της AI να διπλασιάζονται κάθε χρόνο, κάνοντας άλματα σε τριμηνιαία βάση.

Η ανησυχία του Dr Hinton επικεντρώνεται σε πέντε βασικά σημεία:

1.  Κίνδυνος 10%-20% να κυριαρχήσει η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Dr Hinton εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 10%-20% η τεχνητή νοημοσύνη να αποκτήσει τέτοια ισχύ ώστε να καταστεί ανεξέλεγκτη ή και εχθρική απέναντι στους ανθρώπους. Αν και αναγνωρίζει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ιατρική, την εκπαίδευση και την κλιματική επιστήμη, θέτει το κρίσιμο ερώτημα: Τι συμβαίνει όταν η AI γίνει τόσο έξυπνη που δεν θα γνωρίζουμε πια τις προθέσεις ή τα σχέδιά της;

2.  Η AI ως «τίγρης-κουτάβι»

Με μια παραστατική αναλογία, ο Dr Hinton παρομοίασε την τωρινή τεχνητή νοημοσύνη με ένα μικρό, γλυκό κουτάβι τίγρης. «Είναι χαριτωμένο τώρα, αλλά πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όταν μεγαλώσει δεν θα σε σκοτώσει;» είπε χαρακτηριστικά. Έτσι, ενώ οι χρήστες διασκεδάζουν με εφαρμογές όπως το ChatGPT και το Gemini, η ουσία είναι πως αλληλεπιδρούν με άψυχα συστήματα που επιδιώκουν απλά τη βέλτιστη απόδοση, χωρίς συναισθήματα ή ηθικούς φραγμούς.

3.  Οι χάκερς θα γίνουν πιο ισχυροί

Ένα άμεσος κίνδυνος που αναγνωρίζει ο Hinton αφορά τη χρήση της AI από χάκερς. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά επιθέσεις εναντίον τραπεζών, νοσοκομείων και κρίσιμων υποδομών. Ο ίδιος, ως μέτρο προσωπικής προστασίας, αποκάλυψε ότι έχει διασπείρει τα χρήματά του σε τρεις διαφορετικές τράπεζες.

4. Οι αυταρχικές κυβερνήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν την AI

Ο Hinton εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη χρήση της AI από αυταρχικά καθεστώτα για σκοπούς προπαγάνδας και ελέγχου. Ήδη, όπως αναφέρει, παρατηρούμε την κατάχρηση τεχνητά παραγόμενων εικόνων για την προώθηση πολιτικών αφηγημάτων. Ο ίδιος αστειεύτηκε πικρόχολα λέγοντας ότι, σε ηλικία 77 ετών, χαίρεται που δεν θα προλάβει να δει το ενδεχόμενο πλήρους εκτροχιασμού της τεχνολογίας.

5. Οι τεχνολογικές εταιρείες δεν επενδύουν αρκετά στην ασφάλεια της AI

Έντονη είναι η κριτική του Hinton προς τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι OpenAI, Microsoft, Meta και Google, κατηγορώντας τες ότι δίνουν υπερβολική έμφαση στο κέρδος και όχι στην ασφάλεια. Παράλληλα, σημειώνει ότι και οι κυβερνήσεις μέχρι στιγμής αποτυγχάνουν να επιβάλουν ουσιαστικούς κανονισμούς.

Ο Hinton εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τον πρώην συνεργάτη του, Ilya Sutskever, ο οποίος είχε εμπλακεί στην απομάκρυνση -έστω προσωρινή- του CEO της OpenAI, Sam Altman, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, όπως σχολιάζει με λύπη, ο Altman επέστρεψε στη θέση του και ο Sutskever αποχώρησε.

Ένα μέλλον γεμάτο αβεβαιότητα

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Dr Hinton παραδέχεται ότι δεν έχει σαφείς απαντήσεις για το τι πρέπει να γίνει. Ο ίδιος δεν απελπίζεται, αλλά αναγνωρίζει ότι «βρισκόμαστε σε ένα μοναδικό σημείο της ιστορίας, όπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ».

Μια προειδοποίηση που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Loading