Ο πηγαίος κώδικας του World Wide Web σε δημοπρασία ως NFT

Ο Sir Tim Berners-Lee, εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), πουλά τον πηγαίο κώδικα για την εφεύρεσή του ως NFT σε μια δημοπρασία του Sotheby.

Πιο συγκεκριμένα, το NFT (non-fungible token) που θα πουλήσει ο Berners-Lee αποτελείται από τέσσερα μέρη σύμφωνα με τη Sotheby's:

  1. Πρωτότυπα αρχεία με χρονική σήμανση που περιέχουν τον πηγαίο κώδικα που γράφτηκε από τον Sir Tim.
  2. Μια απεικόνιση του κώδικα.
  3. Μια επιστολή που γράφτηκε από τον Sir Tim σχετικά με τον κώδικα και τη διαδικασία δημιουργίας του.
  4. Ένα ψηφιακό poster του πλήρους κώδικα που δημιούργησε ο Sir Tim από τα πρωτότυπα αρχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός γραφικού της φυσικής του υπογραφής.

"Πριν από τρεις δεκαετίες δημιούργησα κάτι που με την βοήθεια πολλών συνεργατών σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσε ένα ισχυρό εργαλείο για την ανθρωπότητα. Τα NFT, είτε πρόκειται για έργα τέχνης είτε για ψηφιακά αντικείμενα όπως αυτό, είναι οι τελευταίες δημιουργίες παγκοσμίως και τα πιο κατάλληλα μέσα ιδιοκτησίας που υπάρχουν. Είναι ο ιδανικός τρόπος να «αποκτήσετε» τις ρίζες πίσω από το διαδίκτυο", δήλωσε ο Berners-Lee.

Η δημοπρασία θα ξεκινήσει στις 23 Ιουνίου και η τιμή ορίζεται από 1.000 δολάρια, αλλά δεδομένου ότι τα NFTs συνήθως πωλούνται για εκατομμύρια, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι το World Wide Web NFT του Berners-Lee θα μπορούσε εύκολα να αγγίξει αντίστοιχο ποσό.

Τί είναι το NFT;

Τα NFTs ή αλλιώς non-fungible tokens είναι digital assets, δηλαδή αντικείμενα ή έργα τέχνης ψηφιακής μορφής, όπως μπορεί να θεωρηθεί μία φωτογραφία, μία κάρτα ή και ένα βίντεο στην προκειμένη περίπτωση. Γενικότερα, στην γκάμα των NFTs μπορούν να συμπεριληφθούν «δημιουργίες» που ξεπερνούν τη φαντασία μας. Κοινώς τίποτα δεν αποκλείεται να απορριφθεί ώστε να θεωρηθεί NFT, επίκειται εξ ολοκλήρου από τον ευφάνταστο δημουργό.

Ας υποθέσουμε ότι είστε ο δημιουργός μίας ψηφιακής εικόνας και θέλετε να την υποβάλετε σε δημοπρασία ως NFT. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρακτικά θα έχετε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτήσιας, το οποίο αποθηκεύεται μέσα στο blockchain (=σκεφτείτε το blockchain σαν ένα λογιστικό βιβλίο, αρκεί). Καθώς, λοιπόν, έχετε κατοχυρώσει την πνευματική ιδιοκτησία της δημιουργίας σας, είστε ο ιδιοκτήτης ενός NFT, που κατέχει τα δικαιώματα του περιουσιακού στοιχείου του και την απόδειξη κυριότητας του. Αυτό ήταν.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading