OneID: Το τέλος των usernames και passwords;

Ένα νέο project ονόματι OneID φιλοδοξεί να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα του login, δίνοντας τέλος στα usernames και passwords. Αντί να συμπληρώνει κωδικούς, ο χρήστης θα μπορεί να εισέρχεται στο λογαριασμό του κάνοντας χρήση των διαφορετικών συσκευών του, απολαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το OneID κάνει χρήση προηγμένης ασύμμετρης κρυπτογραφίας που ταυτοποιεί τα στοιχεία του χρήστη μέσα από πολλαπλές ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, tablet). Οι συσκευές αυτές συνεργάζονται για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων.

Στην πράξη, το OneID απαιτεί δύο συσκευές: τη λεγόμενη ενεργή συσκευή, δηλαδή αυτή που χρησιμοποιεί ο χρήστης για να πραγματοποιήσει το login (έστω τον υπολογιστή του) και μια δεύτερη συσκευή της επιλογής του, όπως για παράδειγμα το smartphone του.

Για να εισέλθει σε μία ιστοσελίδα ή να πραγματοποιήσει μια πληρωμή, πατάει το κουμπί OneID και ο υπολογιστής αποστέλλει επαλήθευση στο τηλέφωνο του. Από εκεί ο χρήστης επαληθεύει την ταυτότητα του ή σε περίπτωση που δεν έχει κοντά του μια δεύτερη συσκευή πληκτρολογεί ένα pin.

Ο δημιουργός του OneID, Steve Kirsch, δηλώνει ότι πρόκειται για ένα μοντέλο που θα μας απασχολήσει πολύ μελλοντικά ενώ δεν αποκλείεται να εξαλλείψει σύντομα την παραδοσιακή μέθοδο login αλλά και το PayPal.

[πηγή mashable]
Loading