OSIRIS-REx: Μετά τον Bennu, το διαστημικό σκάφος οδεύει για τον αστεροειδή Apophis
Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA επέστρεψε πρόσφατα πίσω στη Γη το πολύτιμο φορτίο του, δηλαδή την κάψουλα με τα δείγματα από τον αστεροειδή Bennu που έπεσε στην έρημο της Utah και συνελέχθη από τους επιστήμονες για περαιτέρω μελέτη. Ήδη έχουμε μάθει από τις πρώτες αναλύσεις ότι βρέθηκε νερό και άνθρακας, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες περιμένουμε ακόμα πιο σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με αυτά από τη NASA.
Παρόλα αυτά, η αποστολή του OSIRIS-REx δεν έχει τελειώσει. Το διαστημικό σκάφος απλά έριξε την κάψουλα στη Γη και συνεχίζει το ταξίδι του με προορισμό έναν άλλο αστεροειδή που ονομάζεται Apophis. Λόγω της αλλαγής πορείας μετονομάστηκε σε OSIRIS-APEX και ο συγκεκριμένος αστεροειδής επιλέχθηκε από τους επιστήμονες διότι θα περάσει πολύ κοντά από την Γη και μάλιστα κάποτε υπήρχε ο φόβος πως θα μπορούσε να προσκρούσει στον πλανήτη μας.
Όπως αναφέρει ο Dani DellaGiustina του University of Arizona,
Ο Apophis είναι ένας διάσημος αστεροειδής. Όταν ανακαλύφθηκε το 2004, εκφράστηκαν φόβοι πως θα έπεφτε στη Γη το 2029, αλλά πλέον έχει απορριφθεί αυτό το σενάριο. Οι ίδιοι φόβοι μεταφέρθηκαν για το 2036, όμως και πάλι τα μοντέλα έδειξαν πως ο Apophis δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την Γη για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια. Ωστόσο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα διότι θα περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας.
Το OSIRIS-APEX θα συναντηθεί με τον Apophis όταν ο τελευταίος πλησιάσει σε απόσταση περίπου 32.000km την Γη τον Απρίλιο του 2029. Ο Apophis έχει πλάτος περίπου 340m και οι αστεροειδείς αυτού του μεγέθους πλησιάζουν κοντά στη Γη μόνο μία φορά κάθε 7500 χρόνια. Θεωρείται ότι είναι τύπου S, δηλαδή η σύνθεση του είναι από πυριτίου ή πετρώματα όπως ο αστεροειδής Bennu. Ο σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί πόσο ισχυρή και πυκνή είναι η δομή του, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για να μελετηθεί ο τρόπος δημιουργίας και εξέλιξης τους, αλλά και για τον μελλοντικό αμυντικό προγραμματισμό.
[via]