Παράλυτος περπατά ξανά χάριν σε εμφυτεύματα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη

Μόλις πριν από μερικές ώρες έγινε γνωστό ότι η FDA άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές των νευρωνικών εμφυτευμάτων της Neuralink σε ανθρώπους και σχεδόν ταυτόχρονα κάνει τον γύρο του κόσμου ένα επίτευγμα του EPFL που δείχνει ότι υπάρχουν προοπτικές για επίλυση πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας μέσω διεπαφών ανθρώπινου εγκεφάλου και υπολογιστή.

Πριν από περίπου 10 χρόνια, ένα ατύχημα με το ποδήλατο καθήλωσε τον Gert-Jan Oskam παράλυτο σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς τραυμάτισε σοβαρά την σπονδυλική στήλη του. Οι ερευνητές του EPFL κατάφεραν να τον «σηκώσουν» και να τον βοηθήσουν να περπατήσει ξανά χάριν σε μια καινοτόμο «ψηφιακή ασύρματη γέφυρα» που επανέφερε την επικοινωνία της σπονδυλικής στήλης με τον εγκέφαλο!

epfl-paralysed-man-1.jpg

Το επίτευγμα έγινε μέσω της ανάπτυξης τεχνολογίας που μετατρέπει την σκέψη σε πράξη και ως εκ τούτου, ο Oskam μπορεί πλέον να στέκεται, να περπατά και να ανεβαίνει σκαλοπάτια απλά και μόνο με την σκέψη του. Αυτή η «ψηφιακή γέφυρα» αποτελείται από δύο ηλεκτρονικά εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο του Oskam για να αναγνωρίζουν την δραστηριότητα των νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των ποδιών. Αυτά τα σήματα μεταφέρονται ασύρματα σε έναν υπολογιστή - μονάδα επεξεργασίας που βρίσκεται στο σακίδιο στην πλάτη του Oskam και ένας ειδικός αλγόριθμος τα αποκωδικοποιεί για να τα μεταφέρει ως οδηγίες σε ένα τρίτο ηλεκτρονικό εμφύτευμα που τοποθετήθηκε στην σπονδυλική στήλη. Το τελευταίο λαμβάνει τα σήματα και τα μεταφράζει σε εντολές κίνησης των μυών για να κινηθεί ο Oskam.

Για να υλοποιηθεί το project χρειάστηκε να γίνουν δύο χειρουργεία και περίπου 40 συνεδρίες αποκατάστασης. Ο Oskam δήλωσε, μάλιστα, ότι μετά από 2 ημέρες και μέσα σε μόλις 10 λεπτά είχε καταφέρει να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο των γοφών του. Επίσης, αναφέρει πως μπορεί να περπατήσει μικρές αποστάσεις όταν χρησιμοποιεί πατερίτσες χωρίς να χρειάζεται τον υπολογιστή στην πλάτη του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα τους δεν επανέφερε απλά την επικοινωνία σπονδυλικής στήλης και εγκεφάλου, αλλά βοήθησε το σώμα του Oskam να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις.

epfl-paralysed-man-2.jpg

Αν και ο Oskam είναι ο μόνος που έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής το σύστημα των ερευνητών του EPFL, έχουν δρομολογηθεί ήδη νέες δοκιμές σε τρεις ανθρώπους με προβλήματα παράλυσης στα χέρια και στόχος τους είναι να δοκιμάσουν την εφαρμογή του σε ασθενείς που έχουν παραλύσει από εγκεφαλικά επεισόδια.

[via]

Loading